Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Politico: a „szélsőjobboldali” Orbán, Le Pen és Duda „ujjonganak” az EP-botrány miatt

Fotó: 2022. december 7-én az Európai Unió Irodalmi Díjának brüsszeli átadási ünnepségén készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/AP/Európai Parlament
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A brüsszeli lap megpróbálja mosdatni a botrányba keveredett politikusokat azzal, hogy a „szélsőjobboldali” véleményeket idézi, többek között Orbán Viktorét is. 

„Évek óta harcban állnak az EU vezetőivel, akik azzal vádolják őket, hogy semmibe veszik a jogállamiságot, elnyomják a kisebbségeket, és kellemetlen kapcsolatokat ápolnak külföldi rezsimekkel, például Vlagyimir Putyin Oroszországával” – kezdi a brüsszeli Politico a cikkét, amelyben arról írnak, hogy „egy korrupciós botrány elárasztotta Brüsszelt, és a balközép egyik vezető személyiségét is behálózta, Európa szélsőjobboldali vezetői úgy érzik, hogy” támadásba lendülhetnek az intézmények ellen, amelyek kioktatták őket arról, hogyan kell vezetni az országaikat. 

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

A vezetők, akiket következetesen szélsőjobboldalinak tartanak, míg a letartóztatott szocialista politikust, Eva Kalit mérhetetlen jóindulattal „balközépnek” neveznek, szerintük „politikai fegyverként próbálhatják felhasználni a botrányt, hogy a Brüsszellel folytatott jogállamisági viták során előnyt jelentsen, és hogy a 2024-es európai parlamenti választások előtt felkorbácsolják az EU-ellenes hangulatot.” 

Még a lengyelek is „szélsőjobboldaliak” lettek, amikor a baloldalt és az EP-t kezdték bírálni

„A sárba rángattak minket egy teljesen átlátható és legális kölcsön miatt, amelyet egy cseh-orosz banktól kaptunk. Ugyanakkor Katar pénzzel teli bőröndöket szállított ezeknek a korrupt embereknek, akik állítólag a »jók táborában« vannak” – tweetelte a francia Nemzeti Összefogás vezetője, Le Pen, utalva egy 9 millió eurós kölcsönre, amelyet pártja 2014-ben kapott. 

Orbán Viktor reakciója ismert, mindössze egy mémmel reagált a helyzetre. 

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt törvényhozói, akik szintén vitában állnak Brüsszellel a jogállamisági jogsértések miatt, hasonló hangnemet ütöttek meg, rámutatva, hogy Eva Kaili európai parlamenti képviselő, a katari korrupciós ügy legnevesebb gyanúsítottja hangos bírálója volt hazájuknak. 

„Felmerül a kérdés: Hol van a probléma a jogállamisággal? Lengyelországban vagy az Európai Unióban?” –kérdezte Dominik Tarczyński, a kormányzó lengyel párt európai parlamenti képviselője. 

„Az Európai Parlament nem átlátható intézmény, és az Eva Kailihez hasonló szocialisták támogatása leleplezi az Európai Parlament értékeit és nevetségessé teszi ezt az uniós intézményt” – jelentette ki Bogdan Rzońca, a PiS egy másik képviselője.

A Politico szerint egyértelmű, hogy a „szélsőjobboldal” nem érti a helyzetet

„Az Európai Unió szeret leckét adni az egész világnak. Leckéket ad Magyarországnak. Leckéket ad Lengyelországnak. Még a Frontexnek is leckéket ad. Sokkal jobban tenné, ha elkezdene takarítani a saját háza táján” – fűzte hozzá Philippe Olivier, a Nemzeti Összefogás európai parlamenti képviselője.

Hozzátette, hogy a vizsgálat valószínűleg további emberekről rántaná le a leplet, többek között a Parlament más képviselőcsoportjaiból, és fokozná von der Leyen személyére irányuló vizsgálatot, aki még mindig nem tudta tisztázni, hogyan is zajlott a vakcinabeszerzés a Pfizerrel, és semmit nem tudunk a rejtélyes sms-eiről sem.

„Az embereknek már most az az érzésük, hogy az EU egy óriási szabályalkotó gépezet, amelynek nincs felügyelete” – tette hozzá. 

A lap megjegyzi, hogy még a baloldalon (a szélsőbaloldalon – a szerk.) is tettek olyan megjegyzéseket politikusok, hogy ezek az ügyek károsak lehetnek a tevékenységeikre nézve, ugyanis akár hasonlóságot lehetne vonni a Katarral való együttműködés és az Oroszországgal való kapcsolatok között.