Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Pénzügyminisztérium: a költségvetés biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését

A kormány kiemelt célja, hogy a háborús időkben is évről évre tovább csökkentse a hiányt és az államadósságot.

...svg content...Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A brüsszeli szankciós politika és az elhúzódó háború által okozott energiaválság és kedvezőtlen világgazdasági környezet rendkívüli kiadások elé állította a magyar büdzsét is. A költségvetés ugyanakkor továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását – szögezte le az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének október végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Ismét csökkent a hiány és az államadósság

A kormány kiemelt célja, hogy a háborús időkben is évről évre tovább csökkentse a hiányt és az államadósságot – erősítette meg a PM. A tájékoztató megerősítette: október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3509,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Az év első tíz hónapjában a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki, amely szembe állítva a 2022. október végéig erre a célra kifizetett 165,0 milliárd forinttal, jelentős többletet jelent. Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 576,0 milliárd forintot fordított a kormány október végéig. Ez 88,4 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tíz hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Október végéig az uniós kiadások 2151,2 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1191,5 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 4724,3 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1893,1 milliárd forintot fordítottak október végéig.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 16,7 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly október végi állapothoz képest. A központi alrendszer október végi 28 822,0 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 4393,0 milliárd forinttal, 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer október végi 32 309,6 milliárd forint összegű kiadásai 5 290,3 milliárd forinttal, 19,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát.

(MTI)

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.