Sokkal nagyobb pénzbüntetésre számíthat, aki nem irtja a parlagfüvet

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 29. - 21:59

Ha a Nébih rajtakapja az érintetteket azon, hogy nem irtják ki a súlyos allergiás megbetegedéseket okozó gyomokat, akár 5 millió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat.

Főként a klímaváltozás okolható a parlagfű elleni védekezéshez köthető szabályozások szigorodásáért.

A Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója, Jordán László az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, mostantól nem csupán június 30. után lehet ellenőrzés parlagfű miatt, hanem bármikor az év folyamán:

„Mindenkinek arra kell figyelnie, hogy a kezelésében lévő földterületeken a parlagfű virágzását akadályozza meg, legyen az az évnek bármely szakában, napján.”

A parlagfű sokkal korábban virágzik, mint néhány évvel ezelőtt, amiért részben az éghajlatváltozás okolható, részben pedig az, hogy terjedőfélben van egy új alfaj.

További változás, hogy a panasztörvény alapján kell eljárni a bejelentésekkel kapcsolatban, vagyis 5 nappal a bejelentés után máris el kell bírálni a helyzeteket, a jogszabály betartatásáért a települési önkormányzatok jegyzője felel, ő végzi a helyszíni szemlét, deríti fel a parlagfüves területeket és rendeli el a kényszerkaszálást.

A növényvédelmi bírságot viszont belterületen is a kormányhivatal szabja ki. Külterületen földhivatal végzi a felderítést – elsősorban földi bejárással –, de idén is lesz légi felderítés helikopterről és videózó kisrepülőről, mind a 19 megyében.

A növényvédelmi bírság összege 10 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Súlyosbító körülmény, ha közelben van egy iskola, óvoda vagy nagy forgalmú turisztikai látványosság, míg enyhítő körülmény, ha a földterület kezelője próbált küzdeni a parlagfű ellen, de rajta kívül álló okok miatt ez nem sikerült a megfelelő mértékben.