Kezd elterjedni Magyarországon is a parlagfűirtó bogár

Wikimedia Commons
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 19:12

Rengeteg parlagfűpollent képes elfogyasztani az a hasznos rovar, amelynek hála a káros gyom pollentermése akár 30 százalékkal is csökkenhet.

Az ELTE ATK Növényvédelmi Intézetének igazgatója, Kontschán Jenő az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, a tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek a parlagfű-olajosbogár tűnik a parlagfű elleni biológiai védekezésben, amely Magyarországon is megjelent, de még csak csekély számban.

A szakember jogos társadalmi igénynek tartja, hogy minél több környezetbarát módszert dolgozzanak ki a kutatók, és foglalkozzanak olyan biológiai védekezési megoldásokkal, amelyek csökkenthetik a pollentermést. Erre egy nagyon jó módszert kínál a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa), amely hazánkban nem őshonos faj, Észak-Amerikából származik, ahonnan a gazdanövény is.

A bogár már felbukkant Horvátországban, Szerbiában és Olaszországban is, tavaly néhány amatőr rovarász találta meg Budapesten, Soroksár környékén. Kontschán úgy gondolja, várható volt a megjelenése, hiszen a horvátországi és szerbiai előfordulása 100 kilométerre esik a magyar határtól, és megszokott, hogy ilyen esetekben az állatok természetes terjedéssel újabb élőhelyeken jelennek meg.

A parlagfű-olajosbogár – elődlegesen a lárvája – a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein. Olaszországi vizsgálatok kimutatták, hogy ahol stabil populációja létezik, ott a parlagfű pollentermelése mintegy 30 százalékkal csökkent, ami Kontschán szerint jó üzenet lehet az allergiásoknak.

Egyelőre nem tudják eldönteni, hogy egyszeri behurcolás következményeképpen bukkant fel Soroksáron a bogár, vagy esetleg már széles körben elterjedt, és kisebb populációi alakultak ki Magyarországon.

A Növényvédelmi Intézet a lakosság, az amatőr rovarászok, a gazdálkodók és a kirándulók segítségével próbálná felderíteni, hogy milyen mennyiségben, hol van elterjedve a parlagfű-olajosbogár Magyarországon. Az igazgató hozzátette, ha a parlagfű kicsit megviseltebb formát mutat, és nem tűnnek egészségesnek a levelei, érdemes körülnézni, hogy a parlagfű-olajosbogár ott van-e rajta.