Pénteken érkezik a nyugdíjasok plusz juttatása

Fotó: MTI/Mohai Balázs
not image

Borbély Fanni

2021.június.10 - 19:30

A nyugdíjasok nyugellátása januárig visszamenőleg 0,6 százalékkal emelkedik, mely különbözetet pénteken fogják megkapni az érintettek.

A Magyar Államkincstártól érkező utalás azért most esedékes, mert az idei infláció a vártnál magasabb, a különbözetet pedig a törvény értelmében ki kell fizetnie az államnak az érintettek részére.

Az Infostart a Napi nyomán azt írja, az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás egyheti összegére is jár. Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a 2021. január-május hónapokra járó emelés külön utalási tételként érkezik majd meg a nyugdíjasok számlájára pénteken, a sima nyugdíjjal együtt.

A kincstári adatok szerint tavaly 142 ezer forint volt az átlagnyugdíj, ezt tavaly novemberben a pótlólagos, 1,2 százalékos, majd 2021. januártól a 3 százalékos emeléssel fejelték meg, így idén 148 ezer forint körül mozoghat az átlagnyugdíj. A 0,6 százalékos növeléssel az érintettek havi 888 forintra számíthatnak átlagosan, ezt pedig meg kell szorozni öttel az eltelt hónapok miatt.