Jó hír a nyugdíjasoknak: Emelés jön június 1-től

Fotó: Unsplash/Nick Karvounis
not image

Borbély Fanni

2021.május.19 - 13:03

A júniusi kifizetés alkalmával egy kis pluszra számíthatnak a magyar nyugdíjasok, miután a tervezettnél magasabb az infláció.

Az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, s további juttatások összegét emelik meg 2021. január 1-i visszamenőleges hatállyal, mindazoknak, akiknek járt a januári nyugdíjemelés.

Az emelés az inflációnak köszönhető, ugyanis erre az évre eredetileg 3 százalékosra tervezték az inflációt, mely a valóságban inkább 3,6 százalék környékén mozog, így a januárig visszamenőleges emelés aktuálissá vált, tehát a 0,6 százalékos differencia jelenti majd az emelés mértékét. Mindez azt jelenti, hogy például a 28 500 forintos minimális nyugdíj 171 forinttal nő.

Idén akár egy újabb emelésre is lehet számítani, mivel az MNB erre az évre átlagosan 3,8-3,9 százalékos inflációt jelzett előre, így előfordulhat, hogy októberben – az első kilenc havi inflációs adat alapján – majd újabb, minimális mértékű további nyugdíjemelés is történik – írja az Infostart.