Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Már a magyar patikákban is kapható az új, otthoni gyorsteszt

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hazai patikákban is elérhetővé vált az az antigén 15 perces gyorsteszt, mely a nyálból vett minta alapján képes kimutatni a vírus jelenlétét.

Az olasz ScreenItalia nyál alapú antigén koronavírus gyorstesztek már Magyarországon is elérhetők, melyek otthon, munkahelyen vagy közösségekben is könnyedén használhatók. A nyálmintából végzett vizsgálat előnye, hogy kevésbé invazív, az orr- és szájgaratból történő mintavétel kellemetlenségei elkerülhetők.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

“A most terjedő delta variáns esetében mások a tünetek, mint az előző hullámokat okozó vírus variánsoknál. A korábban tapasztalt szaglás és ízérzés elvesztése kevésbé jellemző, kezdetben egyszerű náthára jellemző tünetek jelentkeznek, mint pl. orrfolyás, torokfájás. Ezért előfordulhat, hogy azt gondoljuk, egyszerűen megfáztunk és nem teszünk óvintézkedéseket. Az őszi iskolakezdés vagy a nyaralás utáni első munkanapok előtt, ha megfázás tüneteit tapasztaljuk magunkon, érdemes elvégezni egy gyors és egyszerű nyál alapú antigén tesztet. A gyerekek esetében 4 éves kortól már kivitelezhető és 15 perc alatt mutat eredményt. Úgy gondolom, a mostani helyzetben fontos, hogy az otthoni házipatikának része legyen a koronavírus fertőzést kimutató antigén gyorsteszt is, hiszen ha arra gyanakszunk, hogy baj van, nem kell gyógyszertárba, emberek közé menni, hanem azonnal, gyorsan elvégezhetjük a tesztet”

– mondta dr. Pipei Szilvia, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója.

Ahogy arról a Napi is beszámolt, az elmúlt időszakban számos tanulmány vizsgálta a nyálmintában a vírus jelenlétét, összehasonlítva az orrgaratminta és a nyálminta PCR-eredményeit. Az új teszt pontossága pedig 97 százalékos: 406 PCR-rel megerősített mintából 394 esetben sikeresen azonosította a koronavírus jelenlétét.

Az OGYÉI engedélyével rendelkező ScreenItalia nyál alapú antigén gyorstesztet az orrgarat gyorstesztekhez hasonlóan kell értékelni, tehát ha tünetmentes ember esetében pozitív eredmény születik, akkor azonnal meg kell kezdeni az izolációt és értesíteni kell a háziorvost. A nyál alapú antigén gyorsteszt javasolt fogyasztói ára egyébként6500 forint.