A pápa elutasítja a visszaéléssel vádolt német érsek lemondását

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 09:16

Ferenc pápa elutasította a hamburgi érsek lemondását, aki márciusban jelezte szándékát, miután egy jelentés kifogásolta, hogy előző egyházmegyéjében szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat kezelt.

A pápai nuncius berlini hivatala szerdai közleményében közölte, hogy a pápa azt követően hozta meg döntését, hogy két küldött júniusban Kölnbe utazott, hogy megvizsgálja az ottani vezető egyházi tisztviselők esetleges hibáit a múltbeli szexuális visszaélési ügyek kezelésében. Stefan Hesse, aki 2015 óta Hamburg érseke, korábban több vezető beosztásban is szolgált a kölni érsekségben.

Hesse lemondási ajánlatát azután tette közzé, hogy a kölni kollégája által megrendelt jelentés 75 olyan esetet állapított meg, amelyekben magas rangú tisztviselők elhanyagolták kötelességeiket ilyen ügyekben. Kritizálták őket például azért, mert nem követték nyomon a visszaélések eseteit, vagy nem jelentették azokat, valamint nem szankcionálták az elkövetőket, vagy nem gondoskodtak az áldozatokról.

Hesse 11 esetben kifogásolta kötelessége elmulasztását, mire március végén Ferenc pápa határozatlan idejű “kihagyást” engedélyezett neki. A nunciusi hivatal közölte, hogy a Vatikán “személyes eljárási hibákat” talált Hesse részéről, de a vizsgálat nem mutatta ki, hogy azokat a szexuális visszaélések ügyeinek eltussolásának szándékával követték volna el.

“Az alapvető probléma a főegyházmegye igazgatásának tágabb kontextusában a visszaélések által érintettek iránti figyelem és érzékenység hiányában állt”

– tették hozzá.

Az AP által szemlézett közlemény szerint Ferenc elutasította Hesse lemondását, és arra kérte, hogy maradjon, tekintettel arra, hogy “az érsek alázattal elismeri a múltban elkövetett hibáit”, és felajánlotta, hogy kilép. Hesse márciusban elismerte, hogy a múltban “hibákat” követett el, és azt mondta, nagyon sajnálja, ha “cselekedetemmel vagy mulasztásommal” újabb szenvedést okozott az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak.

“Soha nem vettem részt eltussolásban. Mindazonáltal kész vagyok arra, hogy a rendszer kudarcáért viseljem a felelősség rám eső részét”

– mondta.

Az érsekségének katolikusaihoz intézett szerdai nyilatkozatában Hesse elismerte, hogy “nem lesz feltétlenül könnyű újra szolgálatba állni”. Hesse fontosnak tartotta, hogy elérje “azokat, akiket zavarba ejt a pápa döntése, megkérdőjelezik azt és/vagy küzdenek vele”. A múltbeli szexuális visszaélésekről szóló leleplezések évek óta kísértik az egyházat Németországban és máshol is.