18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Újabb több száz esetben vádolják kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazással a lengyel katolikus egyházat

Fotó: Unsplash/Josh Applegate
not image

Kornis Vivien

2021. július 3. - 12:46

Több száz újabb, a lengyel katolikus egyház papjai által gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazásra derült fény hétfőn.

Az Euronews beszámolója szerint egy új jelentésben 369, 1958 és 2020 között gyermekek sérelmére elkövetett, szexuális jellegű bántalmazásról, visszaélésről tettek jelentést 2018 júliusa és a tavalyi év vége között.

A jelentős politikai befolyással bíró egyházat az elmúlt időben számos, gyermekekkel szembeni szexuális erőszakos cselekménnyel és azok eltussolásával vádolták meg. Az egyház szerint a panaszok 39 százakát igaznak találták, és a fennmaradó esetek több mint 50 százalékát továbbra is vizsgálják. A panaszok tíz százalékát többek között hiteltelenségre hivatkozva utasították el. 

Egy varsói online konferencián a lengyel katolikus egyház feje, Wojciech Polak érsek már többedik alkalommal sajnálatát fejezte ki az áldozatok felé és megbocsátásukat kérte. Adam Zak, a szexuális visszaélések felderítéséért és megelőzésért felelős lengyel pap szerint a 2019 márciusában közölt, ugyanebben a témában készült jelentés óta újabb panaszhullám érkezett be a lengyel katolikus egyházhoz.

Az egyház 1990 és 2018 közötti időszakot összefogó jelentésében 382 papot és egyházi személyt soroltak fel, akik a vádak szerint összesen 625 kiskorúval szemben követtek el szexuális bántalmazást valamilyen formában. Az új jelentés az azóta elhangzott állításokat tükrözi.

Az egyházi tisztviselők közleménye szerint a szexuális visszaéléssel vádolt papok és egyéb egyházi személyek között 42 olyan név is szerepel, amely megegyezik a korábbi jelentésben is szereplőkkel. 

Az elmúlt években szexuális bántalmazásokról szóló vádak sorozata rázta meg a lengyel katolikus egyházat, különösen Tomasz Sekielski újságíró “Ne mondd el senkinek” című, futótűzként terjedő dokumentumfilmjének megjelenése után. 

A Vatikán tavaly óta négy lengyel püspököt szankcionált papok és más egyházi személyek által elkövetett pedofília eltussolásáért, és két másik püspök távozását jelentette be. ezek közül az egyik Zbigniew Kiernikowski püspök, aki hétfőn mondott le a délnyugat-lengyelországi Legnica egyházmegye vezetéséről. 

Kiernikowski azután jelentette be távozását, hogy a Vatikán nyomozni kezdett a püspök “gondatlanságával” kapcsolatban, miután kiderült egy siedlcei papról, hogy 2002 és 2014 között, míg Kiernikowski Siedlce egyházmegye vezetője volt, kiskorúakat bántalmazott – közölte a helyi egyházi hatóság. 

A Szentszék a 97 éves lengyel bíborost, Henryk Gulbinowiczt is szankcionálta egy meg nem határozott nyomozást követően, és elfogadta Slavoj Leszek Glodz lemondását is papok zaklatásának vádja miatt, és amiért nem regált szexuális zaklatásokkal kapcsolatos vádakra.

A Vatikán hasonló ügyben nyomoz Stanislaw Dziwisz, II. János Pál pápához különösen közel álló bíboros ellen is.