Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Néhányan nagyon meggazdagodtak a pandémián, miközben milliók zuhantak szegénységbe

Fotó: Kasmíri gyerekek tûzifával megrakott kézikocsit tolnak egy sáros földúton a Pakisztán által vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fõvárosában, Szrinagarban 2021. december 27-én. MTI/AP/Mukhtar Khan

Czinder Tímea

2022. január 14. - 16:36

140 millió ázsiai él nyomorban a munkahelyek megszűnése miatt.

Az Oxfam International jelentése szerint 20 új „járványmilliárdos” született a pandémia miatt Ázsiában, miközben a kontinensen 140 millió ember zuhant szegénységbe a munkahelyek megszűnése miatt.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A milliárdosok száma Kelet-Ázsiában a 2020 márciusi 803-ról 1087-re növekedett tavaly novemberig, a régió legfelső 1 százaléka pedig nagyobb vagyonnal rendelkezik a legszegényebbek 90 százalékánál. A 20 új járványmilliomos kínai, hongkongi, indiai és japán vállalkozókat számlál, akik gyógyszerekből, egészségügyi felszerelésekből és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokból szerezték a vagyonukat.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslései szerint 2020-ban 81 millió munkahely szűnt meg, ami 22-25 millió embert taszított nyomorba. A járvány már több mint egymillió életet követelt Ázsiában, a nélkülözés és egészségügyi szolgáltatások fennakadásai miatt pedig ez a szám tovább növekszik – számolt be a The Guardian.

„A politikai rendszer a kisszámú vagyonos elit érdekeit védi. A kormányok következetesen nem a többség érdekét részesítették előnyben a járvány idején. Ez a globális szolidaritás találkozási pontja volt, de a gazdag országok és nagy gyógyszergyárak elfordították az arcukat”

– mondta Mustafa Talpur, az Oxfam Asia kampányvezetője.

Dél-Ázsiában az alacsonyabb kasztokba tartozó emberek végzik a higiéniai munkák nagy részét, gyakran védőfelszerelés nélkül, de a szegénység és diszkrimináció miatt nehezen jutnak egészségügyi ellátáshoz, a járvány pedig csak súlyosbította a problémát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.