Drasztikusan megugrott az alkohollal összefüggő halálesetek száma a pandémia alatt

Fotó: Linna_Gainanova / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 18. - 22:46

Különösen a 25 és 44 év közötti csoportban növekedett a moralitás, 2020-ban 25 százalékkal, 2021-ben pedig 22 százalékkal többen haltak meg az előrejelzéshez képest.

A JAMA Network Open szaklapban megjelent tanulmány szerint a pandémia alatt drámaian megugrott az alkohollal kapcsolatos halálesetek száma az Egyesült Államokban; az EurekAlerten megjelent közlemény szerint a 25 és 44 év közötti felnőttek körében tapasztalható a legmeredekebb emelkedés a moralitás tekintetében.

A kutatók prediktív modellezést alkalmaztak, hogy összehasonlítsák a várható – vagyis előrejelzett –, alkoholfogyasztással összefüggő betegségek halálozási arányát a tényleges megfigyelésekkel, és azt találták, hogy halálesetek száma a világjárvány alatt minden korosztály és nem esetén meghaladta az előrejelzéseket.

„A pandémia első néhány hónapjában a kollégáim és én is egyre több beteget kezeltünk, akik akut alkoholfogyasztással összefüggő állapotok miatt szorultak ellátásra az intenzív osztályon és az egészségügyi központon keresztül. Tudomásunk van az egyes központokból érkező bejelentésekről is, amelyek az alkoholfogyasztással összefüggő, megnövekedett számú szövődményekről szólnak. Emiatt elgondolkodtunk azon, hogy ez talán egy jelentős közegészségügyi válság”

– mondta a tanulmány szerzője, Yee Hui Yeo.

A kutatók hét évről szereztek be halálozási adatokat a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központból, ezután pedig prediktív modellezést alkalmaztak a 2020-as és 2021-es évekre előrejelzett halálozási arányok meghatározására, hogy összehasonlítsák a ténylegesen megfigyelt esetszámmal.

Az eredmény szerint 2020-ban az alkoholfogyasztással összefüggő halálozások száma mintegy 25 százalékkal, 2021-ben pedig 22 százalékkal haladták meg a várható arányokat. Az előrejelzett és megfigyelt moralitás növekedése mindkét nem esetén hasonló volt.

Bár a vizsgált időszakban az idősebb felnőttek körében volt a legmagasabb a halálozási arány, a világjárvány alatt a 25-44 éves korosztály szenvedte el a legnagyobb növekedési hullámot, és ez indokolta a nyilvánosság figyelmének felhívását is a problémára.

Yeo a cikk közzétételével azt szeretné elérni, hogy a politikai döntéshozók és a frontvonalon dolgozó orvosok számára is nyilvánvalóvá váljon a probléma, és azok a betegek, akik alkohol- vagy szerhasználat miatt kezelést kérnek, utókezeléshez jussanak a másodlagos szövődmények megelőzése érdekében.