Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,44 Ft
Euró
392,16 Ft
Font
457,89 Ft
Bitcoin
60,988 $

Pakisztáni választás: a kormány blokkolja a mobilinternetet, hívásokat sem lehet indítani

Sokan úgy vélik, a 2024-es Pakisztán valaha volt legkevésbé hiteles választása.

Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Pakisztánban kezdetét vette a 2024-es választás, csakhogy a kormány a megszokottnál is unortodoxabb intézkedésekkel borzolja a kedélyeket: az ország vezetése ugyanis felfüggesztette a mobilhívásokat és az adatátviteli szolgáltatásokat, így a mobilinternet-elérést is. Mindezt épp akkor, amikor emberek milliói vonulnak az urnákhoz, hogy leadják szavazatukat.

A választás napján ugyanis fegyveresek támadást intéztek, melynek következtében legkevesebb 5 ember életét vesztette. A kormány erre hivatkozva az egész országban felfüggesztette a mobilinternet-elérést, valamint a hívásokat is blokkolták az egész országban. Ezt megelőzően, szerdán legkevesebb 26 ember vesztette életét a délnyugati Beludzsisztán tartományban a választási jelöltek irodáinak közelében történt két robbanásban. Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényleteket. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

A belügyminisztérium szóvivője közölte, a drasztikus intézkedés indokolt volt, elmondása szerint a közelmúltban történt terrorcselekmények miatt hozták meg a döntést. Mint ismert, két évvel ezelőtt az előző miniszterelnököt, a krikettjátékosból lett politikust, Imran Khant egy bizalmatlansági szavazás nyomán leváltották. Most pedig a háromszoros miniszterelnök Nawaz Sharif neve szerepel a szavazólapokon, személyét azonban javarészt bizalmatlanság övezi.

A szavazás napjának kezdetén a hívásokat és az adatátviteli szolgáltatásokat egyaránt felfüggesztették, noha a wifi-hálózatok egyelőre működnek a helyiek elmondása szerint. Egy szavazó a BBC-nek nyilatkozva megosztotta, megdöbbentette a kormányzati intézkedés, rámutatva, hogy „inkább a szavazók helyzetét kellene megkönnyíteni, ahelyett, hogy ilyen akadályokat gördítenek eléjük”. A terrorfenyegetettségre hivatkozva a szavazóhelyiségek bejáratánál és az urnáknál is fegyveresek állnak.

A Lahore városában élők a BBC-nek nyilatkozva azt is megosztották, hogy az internetkimaradás miatt nem tudnak taxit foglalni, hogy elmenjenek szavazni, míg mások azt mondták, hogy nem tudtak más családtagokkal beszélni, hogy megbeszéljék, mikor induljanak el a szavazóhelyiségekbe. Érdekesség, hogy bár az ország a múltban már több alkalommal is leállította az internetszolgáltatásokat, ilyen mértékű leállásra korábban még nem volt példa, különösen nem egy választás idején.