Pakisztán elásná a csatabárdot, békét kezdeményezne a rivális atomhatalommal

Nagrota, 2020. november 19. Az indiai biztonsági erők tagjai hátramaradt fegyvereket és lőszereket vizsgálnak a Dzsammu és Kasmír indiai államban fekvő Nagrotában 2020. november 19-én, miután rendőrök tűzharcban megöltek négy feltételezett szakadár lázadót Dzsammu elővárosában. Két indiai rendőr megsebesült. MTI/EPA/Dzsaipal Szingh
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Qamar Dzsáved Bajva tábornok, a pakisztáni hadsereg vezetője úgy fogalmazott, hogy Indiának el kellene felejtenie a régi konfliktusokat, és tovább kellene lépnie azokon a béke érdekében.

Iszlamabadban tartott legutóbbi sajtótájékoztatója során Bajva úgy fogalmazott, hogy szerinte „ideje elásni a csatabárdot és tovább kellene lépni” a régió stabilitása érdekében – idézte az RT. A tábornok jelezte, hogy az Egyesült Államoknak pedig szerepe lehet a regionális béke megteremtésében.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Bajva elmondása szerint Joe Biden „reményt adott neki”, hogy lehetőség nyílhat a regionális stabilitásra, amelyben kulcsszerepük lehet. A tábornok hozzátette, hogy Indián van jelenleg annak a terhe, hogy a béke szempontjából „előnyös” környezetet teremtsen, különösen tekintettel Kasmír régióra.

Kasmír már régóta súlyos konfliktus forrása Pakisztán és India között, gyakorlatilag India függetlenedése óta, vagyis több évtizede már voltak ott összecsapások, amelyet a világ részben azért is figyelhetett rendkívül szorongva, mert mindkét ország rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

A konfliktus igazán 2019 óta harapózott el, gyakoriak voltak a katonai összecsapások a régióban, amely csak 2020-ban 74 áldozatot szedett. Februárban azonban a két ország megállapodott, hogy tűzszünetet kötnek és véget vetnek az erőszaknak Kasmírban.

A Himalája hegyvidékeiben megbúvó régióban húzódik meg az úgynevezett „Valódi Irányítás Vonala”, amely egy de facto nemzetközi határként funkcionál a két ország között. Ennek mentén voltak az összecsapások és az átlövések is, melyek olykor kifejezetten véresre sikerültek.

Delhi és Iszlamabad kapcsolata igazán 2019-ben kezdett el megromlani, amikor India azzal vádolt meg pakisztáni militáns csoportokat, hogy ők felelősek egy kasmíri öngyilkos merényletért, amely legalább 40 indiai katona életét követelte.