Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Ősszel újabb Covid-hullámra készülhetünk, de ez már csak náthajárvány lesz

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. április 30. - 13:28

Rusvai Miklós virológus beszélt arról, hogy mire számít ősztől a koronavírus vonatkozásában, és szót ejtett Kína zéró-Covid politikájáról is. 

Rusvai véleménye szerint az, ahogy Kína kezeli a koronavírust, hosszú távon nagyon megterhelő lehet, óriási összegeket emészt fel, mindemellett valójában nem is igazán célravezető. 

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

Elmondta, hogy azzal viszont egyetért, hogy a a kelet-ázsiai óriás már a kezdetektől kicsit más „taktikát” alkalmazott a pandémiával szemben, más megközelítésből nézték a vírust, mint Európa vagy Amerika. 

Felidézte, hogy az európai szakemberek és kormányok már korán azt mondták, hogy a koronavírussal meg kell tanulni együtt élni, rá lehet engedni a lakosságra, de csak akkor,  ha már van vakcina, és a legérzékenyebb korosztály egészségügyi biztonsága biztosított, tehát nem szabad túl nagy nyomást helyezni az egészségügyre sem. 

Kína viszont inkább a zéró-Covid politikáját választották, a kezdet kezdetén „megégették” magukat, így utólag már presztízsként kezelték, hogy náluk ne hatalmasodjon el a járvány, mondta a szakértő. 

Megjegyezte, Kína egy másik vonatkozásban is eltér az európai gyakorlattól, nevezetesen, hogy a dolgozó korosztály immunizálására helyzeték a hangsúlyt, tehát több terület is van az országban, ahol az idősek oltottsága mindössze 20 százalékos. 

Hozzáteszi, hogy mi is megtapasztalhattuk Magyarországon, hogy a kínai vakcinák nem annyira hatékonyak, így a legveszélyeztetettebbek gyakorlatilag veszélyeztetettek is maradtak. 

A víruskutató szerint a koronavírus jócskán megszelídült, de azért őszre még várható egy hatodik hullám, amely azonban, véleménye szerint, már csak náthajárvány lesz, tehát az influenzánál is enyhébb. 

Szerinte nagy számban fognak jelentkezni a légzőszervi megbetegedések, köszönhetően a Covid-19-nek, de ez az egészségügynek, illetve a lakosságnak már nem fog akkora megterhelést jelenteni, mint a korábbiakban – írja a Portfolio

Reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség intézkedésekre, lezárásokra és korlátozásokra, maximum a maszkviselést vezetik be bizonyos helyeken, mondjuk az egészségügyi intézményekben.