Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
64,039 $

Az őslakosok területére telepített szélerőművek eltávolításáért tüntettek Oslóban

A számik összefogtak és bevonultak Oslóba, hogy tiltakozzanak a területükre telepített szélerőművek működtetése ellen.

Fotó: EPA/Emilie Holtet
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint több száz őslakos számi és környezetvédő aktivista zárta el Oslo egyik főútvonalát, hogy követelje két szélerőmű elbontását, melyeket korábban a norvég kormány „az emberi jogok megsértésének” minősített.

A szerdai tiltakozás a norvég legfelsőbb bíróság 2021-es, mérföldkőnek számító döntésére vezethető vissza, mely szerint a nyugati Fosen régióban telepített 151 szélturbinák telepítésével megsértették a számi rénszarvaspásztorok jogait, hiszen az ő területükön létesítették azokat. Soron kívül Illegális gyógyszerszállítmányt kapcsoltak le Békésben

Noha a bíróság akkor már kimondta, hogy az ítélet nyomán a turbinák kisajátítási és működési engedélyei érvénytelenek, azt nem határozta meg, hogy mi legyen az infrastruktúrával.

Ennek eredményeképpen pedig mind a 151 turbina továbbra is működik, s Európa legnagyobb szárazföldi szélerőműparkjának részét képezi, még akkor is, ha számi aktivisták azóta többször is követelték eltávolításukat.

A konfliktus kimenetelét egész Norvégiában nagy figyelemmel kísérik, mivel az jelezheti a számik által hagyományosan használt hatalmas területen folyamatban lévő egyéb projektek sorsát, a bányáktól az elektromos vezetékekig.

Zidane is nemet mondhat a Bayern Münchennek, a Manchester United edzője lehet

Zinedine Zidane-ról is lemaradhat a Bayern München, miután a hírek szerint a francia legenda szívesebben ülne le a Manchester United kispadjára, ahol Erik Ten Hagot válthatja.