18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
432,02 Ft
Euró
423,49 Ft
Font
482,76 Ft
Bitcoin
20,033 $

Orvosok Határok Nélkül: “Sokkoló méreteket ölt” a civilek kárára elkövetett erőszak Ukrajnában

Bahmut, 2022. június 13. Földbe fúródott orosz rakéta maradványát nézi egy férfi a donyecki régióban lévő Bahmutban 2022. június 13-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Kolláth Benjámin

2022. június 23. - 21:11

A segélyszervezet kórházvonatára folyamatosan érkeznek a tüzérségi- és légicsapásokban súlyos sérüléseket szenvedő lakosok.

Előzmény:

 

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint személyzetük „sokkoló méretű, válogatás nélküli” civilek kárára elkövetett erőszakra látott bizonyítékot Ukrajnában. Az orvosi segélyszervezet, mely az orosz megszállás után kórházvonatot indított útnak az országban, úgy fogalmazott, felháborító, mennyire nem törődnek a felek a kereszttűzbe kerülő civilek megkímélésével.

A The Guardian beszámolója szerint a vonat március 31. és június 6. között több mint 650 sebesültet menekített ki kelet-ukrajnai területekről az ország biztonságosabb területeire. Közleményük szerint ezek 40%-a idős ember vagy kiskorú volt. Elsősorban robbanások, repeszek okozta sérülések, leszakadt végtagok és lőtt sebek ügyében kellett intézkedniük, mondták, hozzátéve:

„A legtöbb páciens, akikkel beszéltünk, azt mondta, hogy a sebeikért az orosz, vagy az oroszok által támogatott haderő felelős.”

A sebesültek emellett menekülés közben lelőtt civilekről, lakott területek válogatás nélküli bombázásáról és öregek bántalmazásáról is beszámoltak. Az MSF vészhelyzeti koordinátora, Christopher Stokes elmondta:

„Betegeink sérülése és a történetek, amiket hallunk tőlük, megkérdőjelezhetetlenül megmutatják, milyen sokkoló méreteket ölt a háború alatt a civilek kárára elkövetett erőszak.”

Stokes arról is beszélt, elsősorban tűzérségi- és bombatámadás okozta sebesüléseket kellett ellátniuk, ezekkel érkezett hozzájuk a páciensek 73%-a, míg 20%-ot repeszek vagy lőtt sebek miatt kellett kezelni. Több, mint 10%-a a sérülteknek elvesztette legalább egy végtagját az esetekben, a legfiatalabb ilyen ellátott hatéves volt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.