Oroszország készen áll lecsatlakozni a globális internethálózatról

not image

Kulcsár Péter

2021. február 2. - 15:11

Oroszország egykori elnöke, Dmitrij Medvegyev az Interfaxnak adott nyilatkozatában hétfőn elmondta, rendelkezik az ország a szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy egy saját internethálózatot hozhassanak létre.

Az orosz hatóságok már régóta flörtölnek a gondolattal, miszerint egy sokkal erősebb cenzúrával ellátott világhálót kellene létesíteni, amellyel kontrollálhatnák a felhasználókat. Mivel a saját “független” internettel kapcsolatos törvényeket 2019-ben a parlament már elfogadta, szakértők egyöntetű véleménye alapján nincsenek meg az erőforrásaik arra, hogy a technológiát élesben is alkalmazzák.

Bár Medvegyev úgy látja, Oroszország képes lehetne leszakadni a nemzetközi internetről, kiemelte, hogy jelenleg nincs rá okuk ezt meglépni.

A Putyint korábban váltó ex-államfő napjainkban az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi pozícióját tölti be. Medvegyev elmondta, bármikor szokatlan esemény történne, az orosz kormány lecsatlakozhat az állítása szerint az Egyesült Államok által uralt világhálóról.

“Még egy saját rendszert is létrehoztunk az információk továbbítására, hogy biztonságosan elektronikus üzeneteket válthassunk abban az esetben, ha hirtelen megtörténne a fordulat” – tette hozzá Medvegyev.

Az ex-elnök bejelentése azután érkezett, hogy több mint száz orosz nagyvárosban az elmúlt hetekben heves tüntetések sorozata zajlott le, melyeken Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelték a demonstrálók.

Múlt héten az orosz médiakommunikációs szabályozótestület képviselői közölték, ha nem távolítják el a YouTube-ról a 100 milliós nézettség fölött járó, Putyin-villáról készült dokumentumfilmet, akkor jogi eljárást fognak indítványozni a videómegosztó platformmal szemben.