Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,55 Ft
Euró
396,27 Ft
Font
468,93 Ft
Bitcoin
61,332 $

Európa: Oroszország a „gázvezeték javítására hivatkozva zsarolja Európát”

Az EU kimondta, hogy mi a helyzet.

...svg content...Fotó: Unsplash/Helio Dilolwa
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, ahogyan az várható volt, a Gazprom hétfőn újabb „javítási munkálatokra” hivatkozva közölte, hogy a már korábban 40 százalékra csökkentett kapacitást további 50 százalékkal, 20 százalékra csökkenti az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül, mely Európába irányul.

Az orosz állami tulajdonban lévő gázipari vállalat azt állította, hogy „a szükséges berendezések javítása miatt” hajnali négy órától csökkentve lesz a napi szállítások mennyisége.

A Sky News arról számolt be, hogy Európa pedig kijelentette, Putyin egyértelműen a gázzal zsarolja Európát, mivel pontosan tudja, hogy a blokk egyes részei mennyire függnek az orosz olajtól és gáztól, ráadásul az Északi Áramlat-1 az a gázvezeték, mely Európába irányul, így a blokk rendkívüli módon függ a gázvezetéken keresztüli szállításoktól.

Habár kedden az uniós energiaügyi miniszterek elfogadták az EU 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentésről szóló javaslatát, még mindig nem tudni, hogy a tagállamok képesek lesznek-e annyi gázt megspórolni, amire szükség lesz a tél átvészeléséhez.

Amennyiben nem sikerült annyi gázt megspórolnia a blokknak az augusztustól márciusig tartó időintervallumban, és Putyin elzárja a gázcsapot, úgy Németország gazdasága recesszióba süllyedhet, mely egész Európára negatív hatással lesz, mivel a német gazdaság az EU egyik motorja.