Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Oroszország ezernél is több tankot veszthetett idáig a háborúban

Fotó: Mehaniq / Twenty20
not image

Takács Petra

2022. szeptember 7. - 19:19

Mostanra már óvatosabban vetik be a harckocsikat.

Az Oryx elemzése szerint – mely nyílt forrásból származó adatok alapján ellenőrzi a megsemmisült tankok számát – Oroszország a háború első ötven napjában szenvedte el legjelentősebb tankveszteségeit, miközben Kijevet ostromolták.

Jakub Janovszkij, az elemzés egyik készítője úgy véli, hogy a veszteségek folyamatosan ingadoztak a konfliktus során, az ukrán erők pedig kifejezetten a Kijevtől északra fekvő területeken használtak nyugati páncéltörő fegyvereket a tankok kilövéséhez.

Az ezernél is több harckocsi 34%-át ugyanakkor nem kilőtték, hanem elhagyta a legénységük, ezt az amúgy meglehetősen magas arányt Rob Lee katonai elemző a rossz tervezésnek és logisztikai hibáknak tulajdonította.

Az Egyesült Királyságban működő Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete az invázió kezdete előtt úgy becsülte, Oroszországnak 2800 aktív szolgálatban lévő tankja van, és további tízezret tartanak készenlétben – írta a The Moscow Times.

Az Oryx szerint az Ukrajnában elvesztett orosz harckocsik alig egyharmada volt szovjet gyártmányú, a listán a legmodernebb típusok, mint a T-72B3 2016-os változata és a T-80BVM is jelentős számban szerepelnek.