Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Az orosz-ukrán konfliktus megnehezíti a döntést az Antarktisz vizeiről

A chilei hadsereg által közreadott kép az Antarktiszon fekvõ Bernardo O'Higgins Riquelme kutatóbázisról 2020. december 22-én. A chilei hadsereg bejelentése szerint 36 koronavírus-fertõzöttet regisztráltak a Déli-sarkvidék chilei kutatóbázisán, így már az Antarktikán is megjelent a koronavírus. Eddig ez volt az utolsó fertõzésmentes kontinens. A hadsereg szerint 26 katona és 10 karbantartó fertõzõdött meg, mindannyiukat a chilei Punta Arenasba szállították megfigyelésre és kezelésre. MTI/EPA/EFE/Chilei hadsereg
not image

Borbély Fanni

2022. október 27. - 14:53

Az Északi-sarkvidék érintetlen vizeinek védelme rendkívül fontos a jövő szempontjából, hiszen ha sikerülne megakadályozni a túlhalászást, úgy a térség élővilága megmenekülhetne.

A Sky News jelentése szerint az orosz és az ukrán delegáció is hivatalos az Ausztráliában, ezen a héten tartandó találkozóra, mely azzal a céllal kerül megrendezésre, hogy az érintettek döntsenek az Antarktisz érintetlen vizeinek védelméről.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A természetvédő aktivisták és szervezetek is egyetértenek abban, hogy égető szükség lenne a tengeri védett területek kiszélesítésére, továbbá új szabályozásokra a túlhalászás megakadályozására.

Figyelmeztettek azonban, hogy Oroszország élhet vétójogával, és akár meg is akadályozhatja, hogy elfogadásra kerüljenek a természetvédelmi intézkedések. Ez pedig nem is meglepő, hiszen a 27 országot tömörítő csoportban már a múltban is komoly kihívást jelentett a cselekvéshez szükséges konszenzus elérése, ez pedig az orosz-ukrán háború nyomán csak rosszabb lehet.

Az ausztrál Tasmánia államban, Hobartban tartott kéthetes tanácskozás hétfőn vette kezdetét, ám rendkívül gyorsan negatív irányt vett az esemény, ugyanis az orosz küldöttek kezdték felszólalásukat, mire a résztvevők egyszerűen kisétáltak a teremből.

Monica Medina, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki egyben az Egyesült Államok küldöttségének vezetője a tanácskozáson, az AP-nek nyilatkozva megosztotta, a három tervezett új tengeri terület védelmére vonatkozó javaslatokat jelenleg Oroszország blokkolja, de Kína is akadályozza a javaslatok elfogadását.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.