Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Az oroszok szerint Ukrajna nem hajlandó átvenni a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot

Enerhodar, 2022. május 2. Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép a zaporizzsjai atomerõmû 1-es blokkjáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Takács Petra

2022. szeptember 9. - 22:55

Vlagyimir Rogov szerint készek lennének továbbítani.

Zaporizzsja megye orosz ellenőrzésű főtanácsának tagja továbbá azt is hozzátette, hogy az ukránok szándékosan igyekeznek megbénítani az atomerőművet, hogy leállítsák annak működését – írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Rogov szerint az ukrán csapatok célba vették az erőmű környékén futó vezetékeket, a javítás pedig problémás a folyamatos tűzharc miatt. A tisztségviselő úgy vélekedett, ha az ukrán területek felé megszűnik az áramszállítás, úgy Ukrajna importra szorul majd.

Elmondta, hogy az erőmű leállítása nem oldja meg a problémákat, ugyanis a hulladéktároló továbbra is célpontnak számít. Úgy véli, hogy fennáll a nukleáris szennyezés veszélye, ha továbbra is célzottan támadják a létesítményt.

Az oroszok továbbra is azt állítják, hogy az ukrán erők folytatják az atomerőmű elleni támadást, sőt a NAÜ látogatásának reggelén megkísérelték elfoglalni a létesítményt, azonban ezt megakadályozták.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kedden kiadott jelentésében egy biztonsági zóna létrehozására szólította fel az üzemeltetőket, továbbá kifejezte aggodalmát a létesítményben tapasztalt hiányosságok miatt. Az atomerőmű immár öt napja vészhelyzeti üzemmódban van.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.