Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Oroszi Beatrix: ősszel már érdemes elgondolkodni az emlékeztető oltás felvételén

Fotó: Emberek oltásra várakoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. március 11-én. MTI/Vajda János
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 25. - 14:37

Véleménye szerint érdemes bízni a vakcinák hatékonyságában, hiszen már sokszor bizonyították a hatékonyságukat, amelynek előnyeit a jelenlegi generáció élvezi.

Oroszi Beatrix epidemiológus egy friss kutatás alapján elmagyarázta, több ezer oltatlan halála is megelőzhető lett volna a negyedik és ötödik hullám ideje alatt Magyarországon, ha a megfertőződés előtt megkapják a három oltást.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

A tanulmányban arra voltak kíváncsiak, hogy a negyedik és ötödik járványhullám között hogyan változott a vakcinák védőhatása, a konklúzió levonásához pedig több mint 365 ezer koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg.

Majd meghatározták, hány megbetegedés és haláleset fordult elő az oltottak és oltatlanok körében, amelyből ki tudták számolni, hogy a vizsgált időszak alatt 529 fő halt volna meg, szemben a valós 6626 elhunyttal, vagyis 3 hónap alatt több mint hatezren maradtak volna életben, ha elfogadják a vakcinákat.

A szakértő hangsúlyozta, hogy érdemes bízni a védőoltások hatékonyságában, hiszen már sokszor bizonyítottak, amikor számos fertőző betegséget sikerült felszámolni és visszaszorítani a segítségükkel – írta az Infostart.

„A mi generációnk ennek előnyeit élvezi, nem kell szamárköhögéssel, torokgyíkkal, tetanusszal és egyéb más rémes fertőzésekkel találkoznunk, gyerekeink is biztonságban vannak. A Covid-19 is egy olyan fertőző betegség, amit védőoltással szépen vissza lehet szorítani” – mondta.

Az időzítés kapcsán arra utalt, az időseknek, krónikus alapbetegségekkel rendelkezőknek, illetve azoknak, akik 4-5 hónappal korábban oltották be magukat, nem érdemes tovább várniuk, ehelyett minél előbb készüljenek fel az őszre és kérjék a vakcinát.

„Ha valaki nem akar súlyos lefolyású betegséget, nem akar otthon maradni egy-két hétig, akkor a többiek esetében is az őszi szezon kezdetén, szeptember-október környékén már érdemes a vakcináción elgondolkodni, főleg ha legalább fél év eltelt az előző oltás vagy esetleg a fertőzés átvészelése óta” – emelte ki.