Orosz ügynökök szerint “Putyin halálos beteg”

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
not image

Borbély Fanni

2022. május 13. - 12:14

Egy olyan hangfelvétel jutott egy lap birtokába, melyen orosz ügynökök beszélnek az orosz elnök betegségéről.

Már hosszú évek óta megy a találgatás, hogy vajon Vlagyimir Putyin valóban küzd-e valamilyen betegséggel, ám mióta lerohanta Ukrajnát, ezek a találgatások is egyre csak erősödtek. A New Lines magazin birtokába pedig most egy olyan hangfelvétel jutott, melyen egy Kremlhez nagyon közel álló oligarcha arról beszél, hogy “nagyon beteg, vérrákban szenved”.

A hangfelvételen az is elhangzik, hogy az orosz FSZB az összes regionális igazgatónak kiküldött egy “szigorúan titkos feljegyzést”, melyben arra utasították a regionális vezetőket, hogy ne bízzanak meg az orosz elnök egészségi állapotáról szóló pletykákban.

“Az igazgatóknak további utasításba adták, hogy oszlassanak el minden ilyen jellegű pletykát, mely a helyi FSZB-egységeken belül elterjedhet”.

Egy forrás azt nyilatkozta a szigorúan titkos feljegyzés kapcsán, hogy a példátlannak számító utasítás pont az ellenkezőjét váltotta ki annak, amit el akartak érni vele: az FSZB legtöbb tisztje ugyanis elhitte, hogy Putyin valóban súlyos betegséggel küzd.

A Sky News nemrég közzétett jelentésében pedig elemezte az orosz elnök közelmúltban megváltozott külsejét, többek között a furcsa járását és a láthatóan puffadt arcát. A jelentés szerint ezen látható változások azt sugallják, hogy valamilyen betegség elleni célzott gyógyszeres kezelés alatt állhat.

Ashley Grossman, az Oxfordi Egyetem endokrinológus professzora úgy fogalmazott, Putyin mindig is arról volt híres, hogy fitt és sovány, ám az elmúlt években szemmel láthatóan “kiteljesedett a nyaka és arca” körüli rész, mely szerinte a szteroidhasználatra utal.

A professzor meglátása szerint azonban nem lehet biztosra mondani, hogy milyen betegséggel küzdhet, ahogyan az sem biztos, hogy tényleg beteg, rámutatva, hogy azoknak, akik a Kremlben belülről dolgoznak azon, hogy eltávolítsák hivatalából Putyint, érdekükben áll, hogy az emberek azt gondolják, halálos beteg az orosz elnök, ezzel meggyengítve politikai hatalmát.