„Az orosz propagandistákat népirtásra bujtogatás miatt kellene bíróság elé állítani”

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
not image

Nagy Noel

2022. május 22. - 05:24

Az orosz és a nyugati sajtóban teljes más valóság jelent meg az Ukrajna elleni invázióról, előbbiben továbbra is különleges katonai hadműveletről beszélnek, valamint az ukrán hadsereget vádolják azzal, amit nagyobb valószínűséggel az orosz csapatok követtel el.

Nem véletlen, hogy Irinya Herascsenko ukrán parlamenti képviselő meglehetősen indulatosan nyilatkozott az Euromaidan Press újságírójának, amikor az orosz hadsereg által gőzerővel szervezett mariupoli sajtókörútról kérdezték.

Az ukrán törvényhozás még májusban kérte az Európai Unió, valamint a NATO tagállamaitól, hogy szankcionálják az orosz propaganda-gépezetét is és kezeljék úgy a Kremlhez ezer szállal köthető, az állami kommunikációt kritika nélkül közlő személyeket, mint a katonai gépezet részei.

Az ukrán hírszerzés a közelmúltban úgy értesült, hogy az orosz hadsereg sajtókörutat szervezhet Mariupolban, ahova a nyugati sajtó képviselőit is meghívhatják. A körúton feltehetően azt fogják állítani, hogy minden pusztítás, ami a városban látható, az ukránok hiábja.

A nyugati hírügynökségek és televíziós csatornák újságírói feltehetően sejteni fogják, hogy ez nem egészen így van, és az is biztos, hogy részt vesznek a sajtókörúton, mivel jó három hónap után ez az első lehetőségük, hogy a saját szemükkel lássák a mariupoli pusztítást. Herascsenko pedig nem finomkodott az orosz propagandistákat illetően:

Az Európai Szolidaritás Párt [Petro Porosenko pártja, aminek Herascsenko is tagja – szerk.] hisz abban, hogy létre kell hozni a „Bucsai Listát”. Kijev egyik elővárosa alapján kapná a nevét, ahol az egész civilizált világ először szembesült igazán az orosz atrocitásokkal, amelyek népirtásra utaló elemeket is tartalmaztak”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Ennek a népirtásnak az elkövetői között biztosan ott szerepelnek az orosz propagandisták, akik éveken keresztül mosták az orosz társadalom agyát, hogy nácizmus van Ukrajnában, hogy Ukrajnát fel kell szabadítani, hogy az oroszul beszélőket elnyomják és a nácikat el kell pusztítani. Az orosz propagandisták felbujtói lettek az orosz bűntetteknek Ukrajnában”

Herascsenko úgy véli, hogy nem csak a legnagyobb és legismertebb propagandistákat, mint Margarita Simonyant vagy Vlagyimir Szolovjovot kell felrakni erre a bucsai listára, hanem minden vendégüket is, akik habzó szájjal beszéltek arról, hogy Ukrajnára atombombát kellene dobni. A parlamenti képviselő hozzátette, a legnagyobb propaganda-források, mint a Russia Today, Rosszija 24, RIA Novosztyi és a TASS egész szerkesztőségét fel kell rakni erre a listára, mert mind szerepet vállaltak ebben a bujtogatásban.