Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Az orosz oligarchák 95 milliárd dollárt veszítettek a háború kezdete óta

TÉMÁK:
#vagyon #veszteség
Roman Abramovics orosz milliárdos érkezik az ellene indított per tárgyalására a fribourgi kerületi bíróságra 2018. május 2-án. Abramovicsot, valamint a tulajdonában lévõ orosz Szibnyeft olajcéget a londoni székhelyû Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) perelte be egy korábbi, 1997-ben nyújtott hitel miatt, ami mára meghaladja 38 millió eurót (kb. 12 milliárd Ft). Az EBRD 1997 során nyújtott hitelt az SBS Agro nevû orosz banknak, melynek fedezeteként a bank azt kérte, elsõ legyen a hitelezõk sorában az SBS által meghitelezett társaságnál, mely történetesen a svájci Runicom SA volt. Ezt a céget használta Abramovich a Szibnyeft olajának adó-hatékony értékesítésére. Az SBS Agro az orosz bankválság idején összeomlott, így az EBRD a svájci társasággal szemben igyekezett érvényesíteni követelését, a pénz azonban rejtélyes módon a Szibnyefthez vándorolt. (MTI/EPA/Anthony Anex)
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez azt jelenti, hogy a leggazdagabb orosz oligarchák napi szinten 330 millió dollárral lettek rövidebbek.

A Guardian összesítette az orosz oligarchák veszteségeit az orosz-ukrán háború kezdete óta, a számok pedig magukért beszélnek: az orosz oligarchák február vége óta nem kevesebb, mint 95 milliárd dollárt veszítettek, de vannak olyan személyek, akiknek jobban fájt a háború támogatása.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Roman Abramovics, a Chelsea FC korábbi tulajdonosa egyértelműen a helyzet legnagyobb vesztese, hiszen vagyona 57 százalékkal, 7,8 milliárd dollárra csökkent 2022-ben a háború kezdete óta.

Abramovics az első orosz oligarchák között volt, akiket március 10-én az Egyesült Királyság komoly szankciókkal sújtott, miután a brit miniszterek azzal vádolták, hogy “egyértelmű kapcsolatok fűzik a Putyin-rezsimhez”, ennek okán pedig azon orosz üzletemberek közé tartozik, akiknek “vér tapad a kezéhez”.

Gennagyij Timcsenko, a milliárdos orosz energetikai befektető és Putyin egyik nagyon közeli barátjának vagyona 48 százalékkal 11,8 milliárd dollárra csökkent, míg Szulejman Kerimov, az orosz elnök másik szövetségese 41 százalékkal kevesebb vagyonnal számolhat: 9 milliárd dollárra esett vissza összvagyona.