Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Folyamatosan új háborús bűnösöket azonosítanak az ukránok

Hatósági személyek tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttestei mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Az ukrán hatóságok napokkal ezelõtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvõ, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsõségesek provokációjának minõsítette a történteket. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
not image

Takács Petra

2022. május 17. - 07:34

Az invázió kezdete óta számos háborús bűntettet elkövetett az orosz hadsereg, egyes helyszíneken népirtásra emlékeztető mészárlásokat tartottak.

Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén – közölte Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

“Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (…) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és három személy már bíróság előtt áll” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészt, aki hozzátette, hogy az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek. “Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban” – jegyezte meg Venegyiktova.

Kifejtette, hogy máig 45 személyt azonosítottak, akik atrocitásokat követtek el Ukrajnában, de nyilván többen is lesznek, mivel 11 600 esetről van folyamatban jelenleg eljárás – tette hozzá. “A mi dolgunk, hogy mindenkit megtaláljunk” – szögezte le.

A főügyész szavai szerint ahhoz, hogy minden elkövetőt bíróság elé állítsanak, meg kell találni az összes tanút és az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború minden erre vonatkozó bizonyítékát. Mint rámutatott, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy egyes területekhez az ukrán hatóságok nem tudnak hozzáférni. “Ezért lehetetlen előre megjósolni, meddig fog tartani ez az egész folyamat” – konstatálta Venegyiktova.

Eközben az Ukrajinszka Pravda az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva tette közzé az orosz védelmi minisztérium közlését arról, hogy megállapodás született a mariupoli Azovsztal üzemben az orosz erők által körbezárt ukrán katonák képviselőivel a sebesültek elszállításáról.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az orosz tárca közlése szerint az Azovsztalnál tűzszünet lépett életbe, és az orosz erők “zöld folyosót” nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a Moszkva-barát, szakadár donyecki “népköztársaság” által ellenőrzött területen lévő Novoazovszk település egyik egészségügyi intézményébe szállítsák. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy ukrán részről ezt az információt még nem erősítették meg.

Később Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül üzenetet tett közé, amelyben azt mondta, “hogy elvégezték a feladatot, és meg akarja menteni az alá rendelt katonák életét”.

“Mariupol védői minden nehézség ellenére eleget tettek a parancsnak, 82 napon keresztül húzták a túlerőben lévő ellenséggel szemben, és lehetőséget adtak az ukrán hadseregnek az átcsoportosításra, további személyi állomány kiképzésére, valamint nagy mennyiségű fegyver átvételére a partnerországoktól.

Egyik fegyver sem működik professzionálisan képzett katonai személyzet nélkül, ami a hadsereg legértékesebb elemévé teszi őket. Az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát, és reméli az ukrán nép támogatását” – idézett az Ukrajinszka Pravda a parancsnok üzenetéből.

Nyesztor Sufrics ukrán parlamenti képviselő, az Ellenzéki Platform – Az Életért nemrégiben feloszlott frakciójának tagja megerősítette az Ukrajinszka Pravdának azt az értesülést, hogy elhagyta Ukrajnát. A rendvédelmi szervektől a hírportál úgy értesült, hogy a kárpátaljai származású képviselő Románia felé lépte át az ukrán határt. Sufrics közölte, hogy “családi ügy” miatt utazott külföldre, és “teljesen törvényesen”. Közölte, hogy május 23-ig visszatér az országba.

A kormány határozata értelmében hadiállapot idején a 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot, van viszont számos kivétel ez alól, és külön egyéni engedélyt is adhatnak rá a hatóságok.

Az ukrán parlament két héttel ezelőtt törvényt hozott, amelyben betiltotta a Moszkva-barátnak tartott pártok ukrajnai tevékenységét, ezek közé tartozik az Ellenzéki Platform – Az Életért párt is – írta az Ukrajinszka Pravda, hozzátéve, hogy a párt parlamenti frakciója a napokban hivatalosan megszűnt.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.