Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A NATO légterének közelében fogtak el egy orosz gépet

TÉMÁK:
#NATO
Fotó: A brit védelmi minisztérium által 2018. augusztus 7-én közreadott képen a Brit Királyi Légierő, a RAF Eurofighter Typhoon típusú (b) és a Magyar Légierő JAS-39 Gripen típusú vadászbombázói együtt repülnek egy közös gyakorlatozáson a kecskeméti légitámaszpont felett július 30-án. A RAF skóciai Lossiemouth-ban működő bázisának állományához tartozó Typhoon vadászgépek jelenleg Romániában állomásoznak a brit légierő áprilisban kezdődött Biloxi fedőnevű hadművelete keretében, amely a NATO dél-európai szárnyának légtérvédelmi feladataiban vállal részt. (MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Robert Bourne)
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

A brit RAF és német vadászgépek hajtották végre az akciót, miután egy orosz gépet azonosítottak a NATO légterének közelében.

Az eset nem sokkal azután történt, hogy az USA állítása szerint egy orosz gép miatt lezuhant az egyik drónjuk. Oroszország tagadja, hogy hozzáértek volna a drónhoz, vagy egyáltalán célba vették.

Mindeközben egy orosz gépet fogott el a brit RAF és a német légierő, közel a NATO légteréhez. Az elfogást azt követően hajtották végre, hogy a gépet a NATO légterének közelében azonosították.

Egy brit és egy német Typhoon típusú vadászgép ment be az orosz gép mellé, mivel az nem kommunikált az észt légiforgalmi irányítással, közel a NATO-ország légterének közelében. A védelmi minisztérium közlése szerint rutinszerű NATO-misszióról volt szó.

A RAF pilótája azt mondta, vadászpilótaként mindez rutinfeladat volt számára, még akkor is, ha egy német kollégája mellett repült. Az azonosítás után pedig figyelni kezdték az orosz gépet, mivel az a NATO légterének közelében haladt át.

Miután nem vette fel a kommunikációt a légiforgalmi irányítással, elfogták, hogy biztostani tudják, kiről van szó, illetve fenntartsák a légtér repülésbiztonságát. Ez az első olyan alkalom, amikor a brit és a német légierő közösen járőrözik az Oroszországgal közös határon fekvő, NATO-hoz tartozó észtországi légtérben – írja a Sky News.