Óriási fogás: több mint egy tonna kokaint foglalt le a salvadori haditengerészet

Fotó: Az Orion V nevű, togói zászló alatt közlekedő teherhajó horgonyoz a Kanári-szigetek névadó tagja, Gran Canaria szigetének Las Palmas-i kikötőjében 2023. január 26-án. A hatóságok 4,5 tonna kokaint foglaltak le Las Palmasban a Latin-Amerikából érkező teherhajón, amelyet már több mint két éve figyeltek és előzőleg többször átkutattak, de január 24-én találtak rajta először kábítószert. MTI/EPA/EFE/Quique Curbelo
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az elnök szerint soha nem volt még példa arra Salvador történelmében, hogy a hatóságok a partvonaltól majd ezer kilométeres távolságban foglaljanak le ennyi kábítószert.

Nayib Bukele salvadori elnök hétfőn a Twitteren jelentette be, miszerint jelentős mennyiségű drogot foglalt le a haditengerészet, valamint őrizetbe vett három kolumbiai származású férfit egy csendes-óceáni műveletben.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Hozzátette, hogy az 1,2 tonna lefoglalt kokain piaci értéke 30 millió dollárra becsülhető, majd kiemelte, soha nem volt még példa arra Salvador történelmében, hogy a hatóságok a partvonaltól majd ezer kilométeres távolságban foglaljanak le ennyi kábítószert.

A Napi.hu beszámolója alapján a fogás jelentőségét mutatja, hogy előtte egész hónapban mintegy 145 kiló kokaint foglaltak le a tengeren, amelynek a becsült utcai értéke meghaladta a 3 millió dollárt.

A Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Testület (JIFA) 2020. évi jelentése szerint a kábítószer-kereskedő bandák közötti versengés jelentősen hozzájárul az erőszakos bűncselekmények számának emelkedéséhez a közép-amerikai és karib-tengeri térségben.

Mindemellett a JIFE azt is megállapította, hogy a helyi bandák és nemzetközi bűnözői csoportok továbbra is tranzitzónaként és átrakodási útvonalként használják ki a régiót a Közép-Amerikába és Európába irányuló drogszállítmányozásban.