Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Orbán Viktor Varga Juditról: „Érzek némi túlzást”

Állítása szerint gyakran találkozik a volt igazságügyi miniszterrel, akit egy felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikusnak tart, s a véleményét is kikéri egyes ügyekben.

...svg content...Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Orbán Viktor nemrégiben exkluzív interjút adott, amelynek során egyebek mellett a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének és EP-képviselőjének politikai pályafutása, valamint Novák Katalin államfő és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondása is szóba került. Ez utóbbit a miniszterelnök évértékelő beszédében úgy jellemezte, hogy „rémálom”, így arra kérték, fejtse ki bővebben, mire gondolt. A kormányfő úgy felelt, abban a „villámcsapás jellege” volt számára a rémálom, ugyanis vannak dolgok, amelyekre fel lehet készülni, de ott egyszer csak azt látta, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen. Szerinte az volt a baj, hogy ő „teljesen eszköztelen volt abban a helyzetben”.

„Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől. Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is. Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia” – folytatta. „Novák elnök asszony meghozta a maga döntését és szerintem jól döntött, amikor lemondott. Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni” – mondta Orbán Viktor, aki Varga Judit lemondását inkább egy „vezéráldozatnak” nevezte. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

„Az a szerencsétlen része. Novák Katalin hozott egy rossz döntést, vállalta a felelősséget – amivel nálam egyébként kiérdemelte a tiszteletet” – jegyezte meg. Úgy látja, a magyar politikában nagyon kevés olyan ember van, aki magyarázkodás helyett vállalja a felelősséget egy nyilvánvalóan rossz döntésért, még akkor is, ha annak az a következménye, hogy lemond. Ezt követően Magyarország miniszterelnökét arról faggatták, véleménye szerint miben más a volt igazságügyi miniszter esete, amire azt a választ adta: „Volt egy húsz-harminc éves gyakorlat, az úgy nézett ki, hogy ha a köztársasági elnök eldöntötte, kegyelmet ad valakinek, akkor formalitás volt, hogy az igazságügyi miniszter aláírta. Akkor is, ha korábban egyébként nem értett vele egyet”.

Elmondása szerint huszonöt éve nem volt olyan, hogy az igazságügyi miniszter ne írt volna alá valamit. „Azt gondolom, ahelyett, hogy Judit behozta volna ezt a kormányba, vagy megvitatta volna velünk, úgy gondolta, van egy töretlen gyakorlat, akkor aláírja. Úgy vélem, neki sem volt más választása, mennie kellett, de ott érzek egy túlzást. Vele szemben a sors itt méltánytalan volt. Nagyon sajnálom, hogy az igazságügyi miniszter asszony ebbe a helyzetbe került” – fűzte hozzá. De a kormányfő azt is elmondta, hogy a lemondásuk óta mindkettőjükkel beszélt, bár Novák Katalinnal régebben. „Amikor túl volt ezen az egészen, akkor leültünk inni egy kávét. (…) Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk” – emelte ki.

Egyúttal hangsúlyozta, ezt a barátságot nem is akarja megtagadni Novák Katalinnal, ugyanakkor elismerte, a fent említett beszélgetés nem volt épp kellemes. Majd Varga Juditot illetően elárulta, vele gyakrabban szokott találkozni. „Kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is. Nagyon ritkán kerül Magyarországon előtérbe olyan felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikus, mint Varga Judit, úgyhogy én igyekszem az ő tudását bekötni valahogy a saját döntéseimbe” – vallotta be Orbán Viktor a Blikknek adott interjúban.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.