Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Orbán Viktor: az ukrán gabona komoly veszteséget okoz a magyar gazdáknak

Többek között az ukrán gabonával is gondjai vannak Magyarországnak, miközben az EU tárgyalást kezdeményezett Ukrajna felvételéről.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) érkezik a közmédia óbudai székházába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. december 1-jén. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar kormány azonban ezt nem hagyja, nem hagyhatja, hiszen számos olyan kérdés vetődött fel, ami újabb problémákhoz és anyagi veszteségekhez vezethet. Ez nemcsak Magyarországra, hanem más országokra is igaz. Emiatt adott esetben az is elképzelhető, hogy a magyarok pénze Ukrajnába kerülne, amit szintén nem engedhet meg a kormány.

„A tárgyalások megkezdését nem tekintem elméleti kérdésnek, hiszen még meg sem kezdődtek a tárgyalások, de két területen már súlyos gazdasági bajokkal kellett szembenéznünk. Gondunk van az ukrán gabonával, ami komoly veszteséget okoz a magyar gazdáknak, és már meg kell állítani Magyarország, Lengyelország és Szlovákia határainál az ukrán kamionokat, mert tönkreteszik ezeknek az országoknak a fuvarozóit.” – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Semmilyen vizsgálat nem előzte meg a döntést, amiknek komoly veszélyei is lehetnek, és ez olyasvalami, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. „A csatlakozási tárgyalások megkezdése annak kinyilvánítása, hogy azt akarjuk, Ukrajna tagja legyen az uniónak. Nekünk az a problémánk, hogy semmilyen vizsgálat nem előzte meg ezt a döntést. Mivel jár ez a francia, a német, a magyar gazdákra, kisvállalkozókra, kereskedőkre, fuvarozókra nézve, és a gazdaság szinte teljes metszetét sorolhatnám.”

„Kétségkívül igaz, hogy a tagság egy hosszabb folyamat, és minden tagállamnak körülbelül hetvenszer van módja arra, hogy ezt a folyamatot lelassítsa vagy megállítsa, de önmagában ez a döntés azt jelenti, hogy huszonhat ország szeretné, hogy Ukrajna tagja legyen az Európai Uniónak, és erről érdemben tárgyalni akar.”

Nem világos, hol vannak Ukrajna határai, és ez súlyos kérdéseket vet fel, miközben továbbra is konfliktusban állnak Oroszországgal. „Mindezt úgy, hogy közben nem világos, hol vannak Ukrajna határai, nem a nemzetközi jogi, hanem a tényleges földrajzi határai, és mennyi ember lakja. Része lesz-e az uniónak az a terület, amit az orosz hadsereg most megszállva tart, és mint népesség rajta tartózkodik? Vajon velük is számolunk-e? Alapvető kérdésekre nincs válasz, mert sokan úgy gondolták, hogy most csak egy politikai gesztusról, egy geopolitikai döntésről van szó.”