Clouds
21 Budapest
Dollár
344,29 Ft
Euró
368,81 Ft
Font
428,07 Ft
Bitcoin
25,657 $

Török-szír földrengés: Orbán Viktor a magyar mentőcsapat előtt tisztelgett

Fotó: Áldozatok holttestét keresik mentők a törökországi Hatayban 2023. február 17-én, tizenegy nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 42 ezret. MTI/EPA/Martin Divisek
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Magyarország miniszterelnöke az évértékelő beszédében először a törökországi-szír földrengés helyszínein szolgálatot teljesített magyar mentőcsapatról beszélt.

Orbán Viktor, szombat délután megtartotta az évértékelő beszédét, és az első percekben a magyar mentőcsapatról beszélt, akiket vastaps köszöntötte a tisztelgés jeléül. Többen is ott voltak a csapattagok közül a nagy évértékelő helyszínén.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Orbán kiemelte, 167 hivatásos és önkéntes vett részt a mentésben, miközben az életüket kockáztatták, köztük a mentőkutyákkal. Több mint kiváló munkát végeztek, mialatt 35 embert mentettek ki a romok alól, ahol összesen már több mint 44 ezren hunytak el.

„Bajban derül ki, kire lehet számítani, ránk, magyarokra lehet számítani.” – emelte ki a miniszterelnök. A helyszínen továbbra is zajlanak a munkálatok, és egyesek csodával határos módon közel két hét után kerülnek elő élve. Mindeközben arról jelentettek, hogy több mint 70 ezer, még álló épületet kell lebontani Törökországban a földrengés miatt.