Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta, hamarosan látni fogjuk, hogy az infláció gyengülni fog, és az év végére már csak egy számjegyű lesz.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a tavalyi évben jelentősen növelte a kormány a minimálbért, visszaadták a 13. havi nyugdíjat, a családosoknak visszaadtak egyévnyi befizetett adót. Ugyanakkor szerinte noha ezek jó hírek az emberek számára, biztosan örülnek ezeknek, a napi realitást a boltok, a magas árak jelentik.

Ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta, ma a gondolkodásmódunkat, az érzésvilágunkat mégiscsak az áremelkedés, az infláció uralja. Orbán hozzátette, a baloldali közgazdászok azt mondják, hogy nem szabadott volna ennyi pénzt adni az embereknek a 2022-es évben, de ha ezt nem teszik, akkor hogyan élhették volna túl a magas inflációt?

„Szerintem az helyes volt, és az idei évben is helyes, hogy segítséget nyújtunk.” Ugyanakkor azon a véleményen van, hogy ez nem fogja megváltoztatni az emberek érzésvilágát, az érzékeit, sem pedig a valóságot.

Az infláció egy közellenség

„Mert a valóság mégiscsak a magas ár.” Hozzátette, a kormány így nem tehet mást, minthogy letöri az inflációt. „Ezt nem nézegetni, meg magyarázni, méricskélni kell, hanem lel kell törni. Az infláció egy közellenség.”

Elmondta, már meg is hozták az ehhez kapcsolódó szükséges döntéseket, és szerinte az infláció elleni gyógyszert a magyar nemzetgazdaságnak a kormány beadta. „És ez dolgozik is, szerintem le is gyűrjük ezt a bajt.”

Azzal számol, hogy február-március környékén az infláció-láz csökkenni kezd, és visszaállunk a normális állapotokra, míg az év végére, decemberi alappal számolva az infláció egy számjegyű lesz.

A jegybank és a kormány igyekszik összehangolni a lépéseit, és a közös erőfeszítések eredményeképpen szerinte eredményt fogunk elérni. Orbán arra kéri az embereket, még egy kicsit tartsanak ki, de február végén, március elején már látni fogjuk, hogy a kormány döntései biztató eredményeket produkálnak.

„Olyan szankciókat nem fogunk átengedni, amik tovább növelik a magyar inflációt. Itt a legfontosabb az energiaár.” Emiatt nem fogja a kormány megengedni azt, hogy a nukleáris energiára is kiterjedjenek a szankciók.