Orbán Viktor bejelentése: meghosszabbítják az oltási hetet, jönnek a vakcinák a gyerekek részére

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nézőpont Intézet alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Hujber Dávid

2021. november 26. - 07:46

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjút, amelynek ideje alatt az aktuális járványhelyzetre is kitért az egyre erősödő negyedik hullám heteiben.

Az elmúlt időszakban erőteljes növekedést mutattak a vírusadatok, ami a negyedik hullám berobbanását eredményezte. Mivel még mindig sokan nem vették fel az oltásaikat, várható volt, hogy a negyedik hullám erősödni fog.

Jó hír, hogy közel a tetőzés, ami azt jelenti, hogy hamarosan apadásnak indulhat a hullám, így kevesebb lehet a fertőzött, és kevesebben is kerülhetnek kórházba. Az oltási akció remek eredményeket hozott, nagyon sokan döntöttek úgy, hogy felveszik az oltásaikat, nem egy egészségügyi intézmény előtt kígyózó sorok álltak, hozzájárulván az immunizálási folyamathoz.

Az aktuális helyzetről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt péntek reggel a Kossuth Rádió vendégeként. Orbán is reménykedett abban, hogy sikeres lesz az oltási hét, hangsúlyozván, „nehéz kiismerni a magyarokat”, mert noha komoly ország vagyunk, és komolyan vesszük a fenyegetést, de az adóbevallási időszak is jól mutatja, hogy sokan az utolsó pillanatokra hagyják az ügyintézést, hiába áll rendelkezésükre több hónap. Vannak, akik ezt teszik az oltás esetében is.

A kormány úgy döntött, hogy egy héttel meghosszabbítják az oltási hetet, köszönhetően annak, hogy nagyon sikeres az akció. Ez azt jelenti, hogy a következő héten is lehet oltakozni regisztráció nélkül.

A miniszterelnök elárulta, sokan a harmadik oltást veszik fel, kevesen az elsőt, és valamivel többen a másodikat. A legtöbben a harmadik oltást kérik, amit döntő jelentőségűen nevezett Orbán Viktor. Hangsúlyozta, idén lehet nagykarácsony, de ehhez több oltásra van szükség. Az európai adatok szerint a harmadik oltást felvevők átlaga csak 6-7%, míg Magyarországon ez a szám már több mint 20-21%.

Orbán Viktor bejelentette, meghosszabbítják az oltási hetet, és idén lehetségessé válhat a nagykarácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltás felvevőinek száma megnő. Szintén kiemelte, egyetlen egy emberről sem akar lemondani, így arra kéri a honfitársakat, hogy éljenek az oltás lehetőségével, a harmadikkal is.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Jó hír, hogy miután jóváhagyást kapott a gyerekek részére készített COVID elleni vakcina, Magyarország is kap belőle. Már korábban leadták a rendelést ezekre a vakcinákra, amikkel az 5-11 évesek is olthatóak. Az első ilyen szállítmány december 20. környékén fut be, 130 000 adagot fog tartalmazni, majd szép sorjában jönnek az újabb adagok.

Ami pedig az esetleges új korlátozásokat és lezárásokat illeti, Orbán elmondta, semmit sem zár ki, de a zárást csak lassításnak tartja, és a harmadik oltás a megoldás, emiatt is kéri az embereket arra, hogy vegyék fel a vakcinájukat. Ahogyan a miniszterelnök is fogalmazott, a harmadik oltás életmentő. Ha sikerül fékezni a fertőzések számát, vagy megállítani, akkor nincs ok arra, hogy zárjon a kormány. „Semmit sem zárok ki, de minden rosszat szeretnék elkerülni. Ez a magyar kormánynak a hozzáállása.”

Ami pedig az egészségügyi kapacitásokat illeti, Orbán ismét megerősítette, minden forrás rendelkezésre áll a védekezéshez: van elegendő vakcina, kórházi ágy, lélegeztetőgép, orvos és ápoló.