Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,98 Ft
Euró
392,88 Ft
Font
456,93 Ft
Bitcoin
66,355 $

Ismét közeledik az óraátállítás, ám idén jó hír is van

Húsvétvasárnap ismét előre tekerjük majd az órát, vagyis kevesebb alvással futhatunk neki a következő napnak.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Idén március 31-re, azaz húsvétvasárnapra esik majd az első, tavaszi óraátállítás időpontja, ezúttal előre tekerjük majd eggyel az órát: hajnal 2-kor már hajnal 3 óra lesz, így ezen az éjszakán a megszokottnál egy órával kevesebbet tudunk majd aludni. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, miért állítgatjuk még mindig évente kétszer át az órát?  Igazából annak elsődleges célja az energiatakarékosság és a termelékenység növelése, ám a negatív következményeiről is gyakran esik szó.

Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy a szokás nyomán látványosan, 30 százalékkal ugrik meg a halálos közlekedési balesetek száma az óraátállítást követően, a munkahelyi balesetek száma pedig 6 százalékkal nőtt az átállítást követő első hétfő során. Az orvosi műhibák száma 19 százalékkal nő meg az óraátállítás utáni héten, a szívrohamok száma 29, az agyvérzéseké 8, a depressziós tünetekkel jelentkező beteget száma pedig 11 százalékkal nőtt meg ugyanezen időszak során – részletezi a Világgazdaság. Soron kívül Kósa Lajos: Magyar Péternek nem tüntetnie kellene, hanem virágot vennie a volt feleségének

De miért ennyire káros az óraátállítás? Annak elsődleges oka abban keresendő, amit mindannyian érzékelünk az átállítás utáni reggelen: vagy kialvatlanok vagyunk a szokásosnál rövidebb alvásidő miatt, vagy túlaludjuk magunkat a szokatlanul hosszú este miatt, vagy pedig a szokásos időben kelünk, a nap viszont mégsem ott tart, ahol feje tetejére állított biológiai óránk szerint kellene, ez pedig teljességgel összezavarja az időérzékünket – írják.

Arról, milyen negatív hatásai lehetnek még az óraátállításnak az egészségünkre, a szervezetünkre és az elménkre, illetve mit tehetünk mindezek ellen, ebben a cikkben írtunk bővebben. Az viszont jó hírt jelent, hogy az óraátállítás idén húsvétvasárnapra esik, vagyis hétfőn a legtöbben még szabadnapjukat töltik, nem szükséges olyan korán kelni. Így pedig talán könnyebb lesz alkalmazkodni a változáshoz.

De a lap még megjegyzi azt is: az elmúlt évtized során egyre több ország hagyta maga mögött az óraátállítás szokását. Egy tavalyi kutatás szerint míg korábban a bolygó országainak fele állítgatta az órát, ma már csak az államok harmada él a szokással. Az kérdéses, Európában mikor ér majd véget a nyári-téli időszámítások korszaka, mert bár a bizottság 2018-ban előterjesztett egy olyan tervezetet, ami megszüntetné a szokást, a végső döntés még várat magára.

Szentkirályi Alexandra szerint a BKK-BKV csoport munkatársainak is járna országbérlet

Noha arról nem tett említést, hogy programja része lenne a téma, azt mondja, "nem helyes, hogy Budapest főpolgármestere nemtörődömség miatt elfeledkezne 15 ezer emberről".

Magyar utasok rekedtek a barcelonai repülőtéren

A Wizz Air légitársaság utasai kénytelenek voltak Barcelonában maradni, miután a rendkívüli időjárási viszonyok miatt törölték a Budapestre induló járatot.