Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Öngyilkos merénylő Kabulban: legkevesebb 32 ember vesztette életét

Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 30. - 10:22

Egy öngyilkos merénylő támadást intézett egy kabuli iskola ellen, a szörnyű merénylet következtében pedig legkevesebb 32 ember életét vesztette, további 40 pedig megsérült.

Az Al Jazeera beszámolója szerint egy öngyilkos merénylő robbantott egy kabuli iskolában, az afgán fővárosban, s bár az első információk szerint 19 ember vesztette életét, a halálos áldozatok száma 32 főre emelkedett, míg a sérültek számát 40 főre teszik.

Khalid Zadran rendőrségi szóvivő közlése szerint a péntek kora reggeli merénylet a nyugat-kabuli Dasht-e-Barchi negyedben történt, egy olyan közösségben, ahol többségében síita muszlimok élnek, de a hazara kisebbség tagjai közül is többen élnek a körzetben.

A rendőrségi szóvivő megosztotta, a diákok épp egy vizsgára készültek, amikor az öngyilkos merénylő lecsapott az iskolában: a robbanás erejétől 19 ember a helyszínen életét vesztette, s 27 ember megsérült. Az interneten több felvétel is kering, melyek a helyszínen készültek, s megrázó videókon pedig látszik a pusztítás, mindenhol vér van, a mentősök pedig az áldozatokat viszik el a helyszínről.

Zadran közlése szerint az áldozatok között érettségizett lányok és fiúk is vannak, akik az oktatási központban épp egy gyakorlati egyetemi felvételi vizsgát tettek volna, amikor a robbanás bekövetkezett. A támadás azért is furcsa, mert Afganisztánban péntekenként többségében nincsenek nyitva az iskolák.

Anélkül, hogy megnevezte volna azt a személyt, vagy csoportot, mely szerintük a támadás mögött áll, Zadran úgy fogalmazott, “a civil célpontok elleni támadások az ellenség embertelen kegyetlenségét és az erkölcsi normák masszív hiányát bizonyítja”.

Egyelőre egyetlen terrorcsoport sem vállalta a felelősséget az öngyilkos merényletért. A családok a hír hallatára azonnal a közeli kórházakba siettek, ahová folyamatosan érkeztek a mentőautók az áldozatokkal, a fejetlenségben pedig a falakra függesztették ki az elhunytak és a sebesültek nevét.