Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Olyat ígér a Qualcomm, ami véget vethet az Apple egyeduralmának

A Snapdragon X Elite névre keresztelt új chip komoly kihívója lehet az Apple házon belüli megoldásának.

...svg content...Fotó: Qualcomm
Smart

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A Qualcomm új Snapdragon X Elite processzora készen áll arra, hogy az Apple M3-as MacBookjait is megszorongassa, legalábbis ez derült ki egy Londonban tartott bemutatón, ahol a lapka az olyan erőforrás-igényes játék futtatására is képes volt egy notebookon, mint a Baldur’s Gate 3.

Miután az Apple évekig az Intel különböző processzorait integrálta a Mac gépekbe, 2020-ban előálltak a saját fejlesztésű M1 chippel, ami elképesztő feldolgozási teljesítményének köszönhetően rögtön megzavarta az állóvizet a technológiai ipar ezen szegmenségben.

Természetesen az Apple versenytársai sem tétlenkedtek, miközben a cupertinói vállalat az M2, majd M3 chipjén dolgozott, az AMD és az Intel is jelentős fejlesztéseket hajtott végre mobilprocesszoraiban, a Qualcomm pedig bemutatta új Snapdragon X lapkáját, aminek továbbfejlesztett, immár X Elite nevet viselő változatára szegeződnek most a szemek.

Egy Londonban megtartott eseményen ugyanis bemutatták, mire képes a Snapdragon X Elite, a látottak pedig arra engednek következtetni, hogy az Apple ezúttal egy méltó kihívóval nézhet szembe, hiszen a Baldur’s Gate 3 magas hardverigénye ellenére is stabilan, 30 fps sebességgel futott 1200p felbontás mellett egy prototípus laptopon.

Érdemes megemlíteni, hogy mindezt közepesen alacsony grafikai beállítások mellett tette, ám mindez mit sem von le az érdemeiből, már csak azért sem, mert úgy sikerült hoznia ezt a teljesítményt, hogy a játékot emulátoron keresztül futtatták.

Mit is jelent ez a valóságban?

Az emuláció azt a folyamatot jelenti, amikor a Qualcommhoz hasonló Arm-alapú chipeken olyan x86-os szoftvereket futtatnak, amelyeknek nincs Arm-változata. Ez a folyamat gyakran teljesítménycsökkenéshez és hibákhoz vezet, mivel egy plusz feladatot ad a processzornak. A Snapdragon X Elite chip azonban lenyűgöző eredményekkel tudta kezelni ezt a kihívást.

A Qualcomm fejlesztése egyben egy remény is részükről az Arm-kompatibilis programok és játékok elterjedése kapcsán, ám amennyiben erre sor kerül, máris az élmezőnyben érezhetik majd magukat.

A várhatóan 2024 közepén megjelenő Snapdragon X Elite lapka egy nagy teljesítményű, 45 TOPS-os neurális feldolgozó egységgel (NPU) is büszkélkedhet, amely képes kezelni a gépi tanulási folyamatokat, javítva ezzel az általános teljesítményt.

Összességében tehát új chipjével nagyot lépett előre a vállalat, amely nagy teljesítményű NPU-jaival és lenyűgöző teljesítményével jelentős hatást gyakorolhat a laptopok piacára.