Magas fokozaton pörög az oltatlanok diszkriminációja Romániában

MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021. október 23. - 13:54

Lényegében csak a templomokból, az üzletekből, valamint a gyógyszertárakból nem tiltották ki a politikusok azokat, akik nem vették fel a koronavírus elleni vakcinát.

Már bevásárlóközpontokba is kizárólag védettségi igazolással lehet bemenni, ami azt jelenti, hogy azokon kívül, akik teljesen oltottak vagy a betegségen 6 hónapon belül átestek, más nem látogathatja meg a boltokat.

Gyakorlatilag az új szabályozás szerint az oltatlanok ki vannak tiltva minden nem létszükségletű helyről, csak az élelmiszerboltokba és a gyógyszertárakba lehet bemenni zöld igazolás nélkül – adta hírül a Főtér portál.

Ha az oltatlanok olyan patikába vagy élelmiszerboltba szeretnének bemenni, amely egy bevásárlóközpont területén található, akkor azt nem fogják nekik megengedni.

A hivatali ügyintézésnél zöld igazolást kérnek, valamint ha étterembe, kávézóba, moziba, színházba vagy akár uszodába akarnak menni, akkor is szükséges az igazolás.

A diszkrimináció és szegregáció régi, sötétebb időket idéző módjával találták tehát szembe magukat Romániában, amelyet a kormány egészségügyi vészhelyzetre alapozva hozott meg, fittyet hányva az alapvető emberi jogokra egy olyan vakcina esetében, ami egyrészt kísérleti jellegű, másrészt nem kötelező.