Tanulmány: az oltás csökkenti a családon belüli fertőzőképességet

Fotó: Unsplash/Patricia Zavala
not image

Borbély Fanni

2021. október 13. - 06:38

A vírus elleni védettséggel nem rendelkező személyeknél jelentősen csökken a fertőzés és a kórházi kezelés kockázata, ahogy nő a korábbi fertőzésből vagy teljes védőoltásból származó védettséggel rendelkező családtagok száma – derül ki egy svédországi országos vizsgálatból.

A JAMA Internal Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy oltás összefüggést mutatott az immunitással rendelkező egyének száma és a fertőzés és kórházi kezelés kockázata között az immunitással nem rendelkező családtagok esetében. A nem immunis családtagoknál 45-97 százalékkal alacsonyabb volt a fertőzés és a kórházi kezelés kockázata, ahogy nőtt az immunis családtagok száma – közölték a kutatók.

“Az eredmények határozottan arra utalnak, hogy a védőoltás nemcsak az egyéni védelem szempontjából fontos, hanem a fertőzés terjedésének csökkentése szempontjából is, különösen a családon belül, amely a fertőzés terjedésének magas kockázati környezetét jelenti”

– mondta Peter Nordstrom, a svédországi Umea Egyetem professzora.

A kutatók megjegyezték, hogy számos kutatás bizonyítja, hogy a védőoltások erősen csökkentik a fertőzés kockázatát. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogy az oltás milyen hatással van a vírus átvitelére a magas kockázatú környezetben, például a családon belül – mondták.

A legújabb kutatás egy országos, nyilvántartáson alapuló vizsgálat, amely több mint 800 ezer családból származó több mint 1,8 millió embert vizsgált. A kutatók kombinálták a Svéd Közegészségügyi Ügynökség, a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal, valamint a statisztikai adatokat felügyelő kormányhivatal, a Svéd Statisztikai Hivatal nyilvántartási adatait. Számszerűsítették a vírus elleni immunitással rendelkező családtagok száma és a fertőzés és a kórházi kezelés kockázata közötti összefüggést a nem immunis személyek esetében írja a Oneindia.

A vizsgálat figyelembe vette az életkor, a társadalmi-gazdasági státusz, a családon belüli csoportosulás és számos olyan diagnózis különbségeit, amelyeket korábban a vírus kockázati tényezőjeként azonosítottak a svéd lakosság körében. A kutatók megjegyezték, hogy úgy tűnik, hogy a védőoltás nemcsak az egyén fertőzésveszélyének csökkentésében segít, hanem a fertőzés terjedésének mérséklésében is.