NOB: A tokiói olimpia akkor is megrendezésre kerül, ha Japánban szükségállapot van

Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát elõkészítõ bizottság elnöke és Muto Tosiro, a bizottság vezérigazgatója a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Koordinációs Bizottságának tokiói sajtóértekezletén, a képernyõn Christophe Dubi, a NOB olimpiai játékokért felelõs igazgatója 2021. május 21-én. Július 23-án kezdõdik a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia. MTI/EPA/Sipa pool/Nicolas Datiche
not image

Borbély Fanni

2021. május 22. - 22:50

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkor is a tervek szerint kívánja megrendezni a tokiói olimpiát, ha Tokióban és Japán más területein a koronavírus miatt továbbra is szükségállapot van érvényben – közölte pénteken John Coates, a NOB alelnöke, mivel a játékok jövője egyre nagyobb vizsgálat tárgyát képezi a házigazda országot sújtó koronavírus-járvány miatt.

Coates a tokiói olimpia szervezőivel Ausztráliában tartott virtuális sajtótájékoztatón elmondta, hogy a játékokat akkor is megtartják, ha a helyi egészségügyi hatóságok azt tanácsolják, hogy ne rendezzék meg. Az Egészségügyi Világszervezet és más orvosi tanácsadók úgy vélik, hogy az olimpia biztonsági intézkedései “kielégítőek, és biztosítják a biztonságos és biztonságos játékokat” – mondta Coates.

Japán áprilisban rendkívüli állapotot hirdetett Tokióban és Oszakában, mivel a koronavírusos megbetegedések száma ugrásszerűen emelkedni kezdett, amelyet később más régiókra is kiterjesztettek, és pénteken ismét kiterjesztették az Okinawa szigetcsoportra.

Komoly számok

Egészen pontosan 38,390. Ennyi volt az új koronavírusos megbetegedések száma Japánban az elmúlt héten a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, mivel az olyan területeken, mint Oszaka, veszélyes hullámokkal kell szembenézniük, amelyek jelentős terhelést róttak az ország egészségügyi rendszerére. Az esetek száma azonban némileg csökkent, és a napi koronavírus-fertőzések hétnapos átlaga Tokióban a múlt heti 933,9-ről csütörtökre 704-re csökkent.

Igen vagy nem?

Richard Pound, a NOB tagja a japán JiJi Pressnek elmondta, hogy június végére megszületik a végleges döntés arról, hogy az olimpia elmarad-e vagy tovább folytatódik. “Június vége előtt tényleg tudni kell, igen vagy nem” – mondta Pound. Azonban ha az eddigiek szerint haladnak előre, a játékok a tervek szerint július 23-án kezdődnek.

A legfőbb kritikusok

A japán közvélemény nagy része ellenzi az olimpia megrendezését a koronavírus-járvány közepette: egy hétfőn közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 83 százaléka nem szeretné, hogy a játékokat idén nyáron rendezzék meg. Japán orvosok ezrei szintén a nyári játékok megrendezése ellen foglaltak állást, és a múlt héten Szuga Josihide japán miniszterelnöknek írt levelükben azt írták, hogy a kórházakban “tele van a kezük” és “szinte nincs szabad kapacitás”, és nem tudnák kezelni az olimpia miatt megugró esetek számát sem. “Egy olyan esemény lemondása, amely potenciálisan növelheti a fertőzések és halálesetek számát, a helyes döntés” – írták az orvosok.

Az oltási terv

Japán az olimpia előtt a lakosság nagy részének beoltásával küzdött, és eddig az ország lakosságának mindössze 4,4 százaléka kapta meg legalább az első oltást. Az ország pénteken engedélyezte a Moderna és az AstraZeneca vakcinák használatát, hogy ezzel próbálják megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését és elhárítani az újabb hullámot.

A háttér

A NOB többször is megerősítette elkötelezettségét a tokiói olimpia folytatása mellett, amelyet egy évvel elhalasztottak a világjárvány miatt. A játékokat a biztonsági intézkedések mellett folytatják, és nem lesznek külföldi nézők. Az olimpiai fáklyafutamot azonban már eddig is koronavírussal kapcsolatos aggályok gyötörték, mivel egyes városok a tömegek gyülekezésének elkerülése érdekében a stafétát a nyilvánosság elől elzárták, a személyzet hat tagjának tesztje pedig pozitív lett koronavírusra. Ha a játékokat idén nyáron nem rendezik meg, a NOB közölte, hogy a játékok teljes egészében elmaradnak, és nem halasztják el őket újra – írja a Forbes.