Olaszország jövőre legalizálhatja a marihuánát

Fotó: Unsplash/Wesley Gibbs
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 21. - 05:17

Olaszország jövőre népszavazást tarthat a kannabisz legalizálásáról, hogyha a kampánycsoportoknak sikerült szeptember végéig összegyűjteni az 500 ezer aláírást.

Olaszországban a kampánycsoportok aláírásokat gyűjtenek, ha sikerült szeptember 30-ig 500 ezer aláírást megszerezniük, jövőre népszavazást tarthatnak az országban a marihuána legalizálásáról és dekriminalizálásáról. Ebben az esetben a kábítószer vásárlása, értékesítése és termesztése törvényessé válna. 

A kannabisz fogyasztását az olasz törvények nem büntetik, orvosi célokra is megengedett, azonban a növény vásárlása, eladása és tömeges termelése illegális, a kereskedők akár 10 év börtönt is kaphatnak. 

„Ez paradoxon, mintha az állam a szervezett bűnözést okolná az egész jelenségért. A legalizálás nem a fogyasztás előmozdítását jelenti, hanem a biztonságosabbá válhatna, az emberek pedig tájékozottabbak lennének. Ha a kannabisz törvényes lenne, véget vetne a kis mennyiségű kísérletezésnek, és biztosítaná, hogy azok a betegek, akik a fájdalmaik enyhítésére használják, többé ne kerüljenek a bíróság elé“

– írták a kampányolók. 

A csoport azzal is érvel, hogy a fű legalizálása több ezer új munkahelyet teremtene, és növelné az állam adóbevételeit, amely akár 7 milliárd euró is lehetne – írja a CNN

„Szóval mosolyogva folytatjuk a megosztást, a tájékoztatást, az utcára vonulást és a vitát, mert tökéletesen tudjuk, hogy mit akarunk – legális kannabiszt és maffiától mentes Olaszországot!“

Bár Olaszország 1993-ban elkezdte dekriminalizálni a kannabisz szabadidős fogyasztását, egy 2006-os törvény büntetést határozott meg a fogyasztókra nézve a 2014-es megváltoztatása előtt. Szeptember 8-án Olaszország dekriminalizálta a kis mennyiségű marihuána személyes célra történő termesztését, habár a kábítószer-forgalmazás maximális börtönbüntetési ideje hatról tíz évre nőtt. 

A kampány szervezői szerint 6 millió marihuána-fogyasztó van Olaszországban. Egy 2021-es európai felmérés szerint az Európai Unióban a 15-64 év közöttiek körülbelül 1,8 százaléka él ezzel a szerrel naponta. A jelentés kimutatta, hogy az Európai Unió bűnüldöző szervei által lefoglalt kábítószerek 74 százaléka kannabisz, 11 százaléka kokain és 5 százaléka anfetamin.