Olajban gazdag szíriai területet vett célba egy ismeretlen katonai repülőgép

Fotó: Az ellenzéki szervezetek felhívására tüntetnek az elnökválasztás miatt az északnyugat-szíriai Idlíbben a választás napján, 2021. május 26-án. Az ellenzék és a szíriai kurdok egyaránt elutasítják az általuk jogszerűtlennek tartott választást. MTI/EPA/Jahja Nemah

Szabó Kata

2022. május 8. - 14:19

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a támadásért, amelynek pontos okai sem ismertek.

A kormányerők és iráni csoportok által ellenőrzött olajban gazdag területet vett célba egy katonai repülőgép Kelet-Szíriában, közölte a nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

A közlemény szerint öt robbanás hallatszott a támadás során, amely egy héten belül már a második volt a térségben, ám egyelőre se halálos áldozatokról, de pedig anyagi kárról nem érkezett jelentés, írja a Times of Israel.

Dajr ez-Zaur egy Irakkal határos stratégiai fontosságú tartomány, mely leginkább értékes olajmezői miatt szokta felhívni magára a figyelmet. A területet az Irán által támogatott rendőrség és a rezsim erői is ellenőrzik, ám ennek ellenére is viszonylag gyakran vált izraeli támadások célpontjává.

Izrael az évek során több száz támadást hajtott végre szíriai célpontok ellen, ám ezekért csak ritkán vállalja a felelősséget. Múlt héten a szíriai főváros, Damaszkusz külvárosait érte izraeli rakétatámadás, amelyben négy katona életét vesztette, három pedig megsebesült.