Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Odessza kikötője újra megnyitotta kapuit az energiahálózatot ért dróntámadások után

Fotó: Gabonatároló silók az odesszai kikötőben 2022. augusztus 19-én. A fekete-tengeri ukrán kikötőkből augusztus 1-jén újraindult az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz támadás óta szünetelő gabonakivitel. MTI/EPA
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az orosz offenzívát követően egy időre valóban leállt a munka, azonban az ukrán mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy nem tervezik a gabonaexport felfüggesztését.

A jelentések szerint a fekete-tengeri Odessza kikötője újra megnyitotta kapuit, mindössze egy nappal azután, hogy Oroszország iráni gyártmányú drónokkal mért súlyos csapást a város energetikai létesítményeire.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

Ennek következtében vasárnap reggelre 1,5 millió ember, illetve minden nem létfontosságú infrastrukturális létesítmény áram nélkül maradt, mindemellett aggodalmak merültek fel annak kapcsán, hogy mi lesz így az ukrán gabonaexporttal.

A történtek után egy időre valóban leállt a munka az odesszai kikötőben, azonban az ukrán mezőgazdasági miniszter, Mikola Szolszkij kijelentette, hogy a várost ért támadások ellenére sem tervezik a gabonaexport felfüggesztését – írta a BBC.

A Reuters beszámolója alapján a tisztviselő elmagyarázta, hogy a dél-ukrajnai kikötő alternatív energiaforrásokat használ, s bár néhány probléma felmerült, mégsem számítanak arra, hogy emiatt bármekkora mértékben lassulna a szállítás.

Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására, s ennek köszönhetően az élelmiszeralapanyagokat biztonságosan tudják elszállítani a világ többi részébe.