Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Az óceánok műanyagszennyezése soha nem látott szintet ért el

Fotó: Unsplash/Naja Bertolt Jensen
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

15 év alatt sikerült elérnie az emberiségnek, hogy soha nem látott mértékű műanyag pihen az óceánokban, e keserű mérföldkő pedig sürgős megoldást kíván.

A France 24 által szemlézett friss tanulmányból derült ki, hogy a világ óceánjainak műanyagszennyezése az elmúlt 15 évben “soha nem látott szintet” ért el, ezt a szomorú tendenciát pedig csak akkor tudjuk visszafordítani, ha egy jogilag kötelező érvényű nemzetközi egyezmény születik a káros hulladékok kapcsán.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Az óceánokba kerülő hihetetlen mennyiségű műanyag világszerte egy állandó problémává vált: az állatok könnyen belegabalyodhatnak a nagyobb műanyagdarabokba, a halászhálókba, illetve lenyelhetik az óceánokban keringő mikroműanyagokat, melyek így bekerülhetnek a táplálékláncba, s végül mi, emberek fogyasztjuk el ezeket.

A szerdán közzétett friss kutatás megállapította, hogy ma a világ óceánjaiban és azok felszínén 170 trillió darab műanyag (!), főként mikroműanyag található, melyek jelentős részét 2005 óta dobták a vizekbe. A PLOS One folyóirat hasábjain megjelent tanulmány szerint ez a mennyiség jóval meghaladja a korábbi becsléseket.

Arra is rámutattak, hogy ha nem kerül végre ellenőrzés alá, úgy az óceánokba kerülő műanyag mennyisége a következő évtizedekben többszörösére emelkedhet. A tanulmányt végző kutatók a világ több mint 11 ezer állomásáról vettek műanyagmintákat, kifejezetten az 1979 és 2019 közötti 40 éves időszakra összpontosítva.

Noha 1990-ig nem találtak jellemző tendenciákat, 1990 és 2005 között ingadozást tapasztaltak a trendekben – ezt követően pedig ezek a tendenciák az egekbe szöktek. Lisa Erdle, a tanulmány egyik szerzője megosztotta, 2005 óta egy gyors és jelentős mértékű növekedés tapasztalható az óceánok szennyezésében, ami részben annak köszönhető, hogy növekedett a termelés mértéke, ám ezzel párhuzamosan nem született olyan politika, mely szabályozná a műanyagok óceánba kerülését.