Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

Történelmi jelentőségű megállapodás született a nyílt tengerek védelméről

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ENSZ-főtitkár elismerését fejezte ki a küldöttek felé, mondván, mindez egy hatalmas győzelem a jelenlegi és az elkövetkező generációk számára.

Hosszú éveken át tartó tárgyalások után úgy tűnik, hogy „a hajó partot ért”, hiszen az ENSZ tagállamai történelmi jelentőségű megállapodást kötöttek, amely által a nyílt tengerek 30 százalékát védelem alá helyezik 2030-ig.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

Mindez arra kötelezi az országokat, hogy eljárásokat dolgozzanak ki a tengereken folytatott tevékenységek környezeti összeegyeztethetőségének ellenőrzésére, valamint arra is, hogy a nyílt tengerek biológiai sokféleségét nemzetközileg kötelező érvényű védelem alá helyezzék.

Az Al Jazeera beszámolója alapján ezeknek a vizeknek mindössze 1 százaléka áll védelem alatt, holott számos tengeri fajt veszélyeztet a kihalás az éghajlatváltozás, a túlhalászás, a szennyezés és a hajóforgalom miatt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elismerését fejezte ki a küldöttek felé, mondván, mindez egy hatalmas győzelem a jelenlegi és az elkövetkező generációk számára, s ezzel Laura Meller, a Greenpeace egyik aktivistája is egyetértett.

„Az óra még mindig ketyeg, emlékeztetve, hogy csak néhány évünk van mindezt megvalósítani”

– mondta.