Nyugodtan viselhetnek maszkot sportolás közben az egészséges emberek

Fotó: Matthew Sichkaruk/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. március 8. - 21:27

Nem jelent egészségügyi kockázatot a maszkviselés intenzív sportolás közben az egészséges embereknél egy frissen megjelent tanulmány szerint.

Az European Respiratiory Journalban hétfőn megjelent tanulmány szerint az egészséges embereknél az arcmaszkok viselése erőteljes edzés közben nem jelent egészségügyi kockázatot – derül ki az EurekAlert! összefoglalójából. 

A milánói kutatók 12 személy bevonásával végezték el a vizsgálatot, akik maszkban és maszk nélkül spinning kerékpáron hajtottak végre edzést. A sporttevékenység közben a tudósok a légzést, a szívműködést és a teljesítményt figyelték meg. 

Dr. Elisabetta Salvioni, Dr. Massimo Mapelli és Piergiuseppe Agostoni professzor kisebb eltéréseket fedeztek fel a maszkban és a maszk nélkül elvégzett intenzív testedzés vizsgált adataiban, de az eredmények szerint ezek az eltérések nem jelentenek egészségügyi kockázatot a sportolók számára. 

A beltéren elvégzett edzés során maszkviselés nélkül könnyen átadható a Covid-19, erre korábban a CDC is felhívta a figyelmet, ebből a szempontból jelentősnek számítanak a vizsgálat eredményei, hiszen az arcmaszkok hordásával jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés kockázata az edzőtermekben. 

Tudjuk, hogy a koronavírus átadása elsősorban a kilégzett cseppekkel történik és lehetséges, hogy a testedzés során bekövetkező erősebb légzés megkönnyíti a fertőzés, különösen beltéren. A korábbi kutatások azt bizonyítják, hogy a maszkviselés segít a koronavírus átadásának megakadályozásában, de arra nincs bizonyíték, hogy intenzív testedzés során biztonságos-e hordani

– mondta el Dr. Salvioni, a tanulmány társszerzője.

Hogy választ találjanak az ezzel kapcsolatban felvetett kérdésekre, egy hat egészséges nőből és hat egészséges férfiból álló csoportot vizsgáltak, akik átlagéletkora 40 év volt a tesztek elvégzésének idejében. A csoport minden tagja háromszor végzett testedzést megfigyelés alatt: egyszer arcmaszk viselése nélkül, egyszer sebészi maszk viselésével, és egyszer FFP2-es maszk viselésével.

A kerékpáron való testedzés közben a kutatók a légzést, a pulzusszámot, vérnyomást és véroxigénszintet mérték. Dr. Mapelli elmondta, hogy körülbelül 10%-os teljesítménycsökkenés következett be az aerob edzés során 

maszkviselés közben, de ez nem jelent egészségügyi kockázatot akkor sem, ha a testedzés során a legmagasabb teljesítményt nyújtja a sportoló. 

Ennek ellenére nem szabad azt feltételeznünk, hogy az eredményeink a szív- vagy tüdőbetegséggel rendelkezőkre is igaz. Több kutatásra van szükségünk, hogy erre a kérdésre választ találjunk

– nyilatkozta Dr. Mapelli.