Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Visszamenőleges nyugdíjkiegészítés: rendkívüli helyzet állt elő

Összesen 18,5%-os emelésben részesültek az időskorúak, amely által egy olyan helyzet állt elő, hogy a nyugdíjemelés meghaladhatja az átlagos bérnövekedés ütemét Magyarországon.

...svg content...Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Magyar Államkincstár 670 milliárd forintnyi nyugdíjkifizetésbe kezdett pénteken, a normál havi nyugdíjutaláson túl ugyanis ekkor kezdték el kifizetni az érintetteknek a nyugdíjkiegészítést visszamenőlegesen. Ez utóbbi tétel 190 milliárd forintjába került a költségvetésnek – írja a Portfolio.

A mostani 3,1%-os pótlólagos emeléssel az időskorúak összességében 18,5%-os emelésben részesültek, ezzel a kormány várakozásai szerint lefedik az idén várható infláció (illetve nyugdíjas infláció) mértékét. A lap szerint más szempontból ez a 18,5%-os éves emelés erősnek mondható. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A bruttó átlagkeresetek ugyanis a legutolsó (augusztusi) elérhető adatok szerint 15,2%-kal emelkedtek év/év alapon, de ha a kumulált január-augusztusi béremelkedést tekintjük, akkor 14%-os növekedést látható. Vagyis idén előállhat az a rendkívüli helyzet, hogy a nyugdíjasok nagyobb emelésben részesülnek, mint az átlagos béremelkedés üteme.

Hozzáteszik, ezt a különleges helyzetet egy tényező befolyásolhatja még. Ahogy már megírtuk, a munkáltatók és munkavállalók részéről egy olyan ajánlat van a kormány asztalán, hogy előre lehet-e hozni decemberre a minálbér és a bérminimum emelését, ez pedig még befolyásolhatja az év végi, és így az egész éves jövedelmi helyzetet.

A jelenlegi tervek szerint a nyugdíjasok jövőre 6%-os emelésben részesülhetnek januártól, ehhez képest a kormány 2024-re a bruttó átlagkereset vonatkozásában 10,3%-os emelkedést jelez előre (a versenyszférában 10,7%-ost, az állami szférában 8,9%-ost). Vagyis 2024-ben ismét az az általánosan jellemző helyzet állhat elő, hogy a nyugdíjak emelkedési üteme nem követi le a jövedelmek bővülését – összegzi a lap.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.