Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Mióta itt jártál:

A Nyugat páncélozott járművekkel támogatja Kijevet, ám Zelenszkij tankokat szeretne

Fotó: Cseh katonák egy Leopard 2A4 német harckocsival a Csehországnak szánt tizennégy azonos típusú harckocsi első darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én. A harckocsikat Csehország cserében kapja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának segélyként átadott szovjet gyártmányú T-72-es tankokért és más nehézpáncélosokért. MTI/EPA/Vladimir Prycek
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Államok is ilyen típusú katonai eszközökkel segíti az ukránokat, holott ők Abrams vagy Leopard harckocsikra várnak elsősorban.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán arról tájékoztatta ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt, miszerint AMX-10 RC típusú páncélozott könnyű harcjárműveket adományoznak Ukrajnának, hogy ezzel is segítséget nyújtsanak az ország háborús erőfeszítéseit illetően.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Erről egy francia tisztviselő számolt be a vezetők telefonbeszélgetése után, majd hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy nyugati típusú páncélozott harcjárművel támogatják az ukránokat, bár azt nem tudni, pontosan hány darabról van szó.

Ám Ausztrália is hasonló döntésre szánt el magát, mivel 90 darab Bushmastert terveznek leszállítani Kijevnek, amely taposóaknákkal és más fenyegetésekkel szemben is ellenálló – derül ki a Sky News beszámolójából.

Később Joe Biden amerikai elnök közölte, miszerint Bradley páncélozott járművek küldését fontolgatják Ukrajna számára, amely erős löveggel rendelkezik, s az 1980-as évek közepe óta az amerikai hadsereg alapfelszereléséhez tartozik a harctereken.

Bár ez mind szép és jó, Kijev mégsem erre vár elsősorban, ugyanis korábban már többször is kérték a nyugati szövetségesektől, hogy olyan nehezebb harcjárműveket küldjenek, mint például az Abrams vagy a német gyártmányú Leopard harckocsik, ám ez eddig nem teljesült.