Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Nyomozók vizsgálják Oroszország Eurovíziós dalának explicit szövegét

Kritikusok szerint túlzottan erős nyelvezetűre sikeredett az oroszok által az Eurovíziós Dalfesztiválon indítandó dal szövege, ugyanis Manizha Russian Woman című slágere a kritikusok szerint masszív gyűlöletet gerjeszt a férfiakkal szemben.

...svg content...Fotó: Flickr/jonasosthassel
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Jelenleg orosz nyomozók vizsgálják az ország Eurovíziós Dalfesztiválra szánt dalának szövegét, miután az elképesztő mértékű felháborodást váltott ki, és komoly kritikákkal illették a Tádzsikisztánban született énekesnőt, majd a férfiakkal szembeni gyűlöletkeltéssel vádolták.

Manizha Sangin, más néven Manizha, a Russian Woman című dal előadását tervezi a májusban esedékes Eurovíziós Dalfesztiválon, melynek idén Hollandia ad otthont. A dal egyébként az orosz nők erejéről szól, s mondhatni felszólítja őket, hogy legyenek függetlenebbek, illetve álljanak ellen a szexizmus nézeteinek. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A 29 éves Manizha bár Tádzsikisztánban született, jelenleg Oroszországban él, énekesi karrierjén felül pedig aktív tagja több mozgalomnak is, melyek főként a nők és a menekültek jogaival foglalkoznak. Az Oroszországban elkövetett súlyos bűncselekményeket vizsgáló Nyomozó Bizottság közölte, hogy egy állami szervtől kapott egy kérést arra vonatkozóan, hogy vizsgálja meg Manizha „esetlegesen jogellenes” dalszövegét.

A szervezet szóvivője, Svetlana Petrenko, a szervezet szóvivője a RIA Novosti hírügynökségnek elmondta, hogy a kérelmet a törvénynek megfelelően fogják megvizsgálni. Eközben az Orosz Ortodox Nők Uniója nyílt levelet tett közzé, amelyben Manizha videoklipjének és az Eurovízión való részvételének betiltását kérvényezte. A levél szerint dalszövegei „gyűlöletet keltenek a férfiak iránt, ami aláássa a hagyományos család alapjait”.

A hét elején egy, a háborús veteránoknak szentelt oldal, a Veteranskie Vesti is nyílt levelet tett közzé a Nyomozó Bizottság vezetőjének, Alekszandr Bastrjukinnak címezve, amelyben arra kérte, indítson büntetőeljárást a dal kapcsán. A szervezet függetlennek, de partnerként írja le Oroszország védelmi és belügyminisztériumát, valamint az FSB biztonsági ügynökségét. A levél tartalma szerint szerint Manizha popdalának „célja az orosz nők emberi méltóságának súlyos megsértése és megalázása”.