Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

A rendőrségi nyomozás mellett belső vizsgálat indult a Nemzeti Színházban

Még a héten visszaépítik a díszletet, hogy utána tudjanak járni, mi miatt nem sikerült az a mozdulatsor, amit a két megsérült színész előtte már legalább százszor megcsinált több tucat sikeres előadáson.

Fotó: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszél, mielőtt Kásler Miklóssal, a Magyarságkutató Intézet főigazgatójával, tiszteletbeli elnökével aláírja a két intézmény közötti tudományos, szakmai együttműködési megállapodást a Magyarságkutató Intézetben 2023. október 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Baleset

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Korábban megírtuk, hogy Vidnyánszky Attila a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Aznap a Rómeó és Júlia előadása közben balesetet szenvedett Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház művészei. Azonnal kórházba vitték őket, ahol még aznap sor került a műtétre. Akkor megerősítették, hogy a színészek jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát.

Mint kiderült, a balesettel kapcsolatban rendőrségi vizsgálat kezdődött, de a színház saját, belső vizsgálata is megindult. Ez utóbbi kapcsán elmondható, a vizsgálóbizottságot úgy állították össze, hogy mindenféle területről legyenek benne szakemberek, elsősorban a színházi műszakok képviselői. A héten a díszletet is visszaépítik, hogy a vizsgálatok számára modellezzék, mi mehetett félre a tragikus estén, a két színész balesetét megelőzően. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Vidnyánszky Attila a megsérült színészek állapotáról azt mondta, a körülményekhez képest jól vannak, a főorvos is biztatóan nyilatkozott erre vonatkozóan. Úgy tudni, a héten hazaengedik őket, és otthon folytatódhat a felépülésük. Hozzátette, a társulat egy emberként áll mögöttük, várják vissza mindkettőjüket, emellett több pszichológussal is felvették a kapcsolatot, hogy igény esetén szakemberekkel is elindulhassanak a lelki gyógyulás útján.

A színház veszélyes üzem

A Magyar Nemzetnek adott interjúja során megemlítette azt is, hogy a történtek miatt szükség lesz a repertoár átalakítására és egyes bemutatók halasztására, ám a legfontosabb az, hogy minél hamarabb meggyógyuljanak és visszatérjenek közéjük a megsérült színészeik. Mindemellett sorra kapja a bátorító üzeneteket a magyar kulturális élet szereplőitől, amelyért nagyon hálás, továbbá egy támogató levelet is kapott: a társulat döntő többsége aláírta, ami komoly visszajelzés számára.

Szóba került, hogy van olyan színház, ahol aláíratják, hogy a színész saját felelősségére csinál bizonyos mozdulatokat vagy jeleneteket. „Eddig nálunk nem volt ilyen, de most átgondoljuk az egész repertoárt: nem csak ennek az előadásnak az esetleg problémás részein próbálunk majd javítani, hogy mindent még biztonságosabbá tegyünk” – mondta Vidnyánszky Attila. Egyúttal hangsúlyozta: „Ezek a színészek a most félresikerült mozdulatsort már százszor megcsinálták, több tucat sikeres előadáson. Ezzel együtt minimalizálni kell a kockázatot, és ezért az egész repertoárunkat átnézzük. (…) A színház veszélyes üzem, és százszázalékosan nehéz kizárni az ilyen eseteket”.

De biztos volt benne, hogy minimalizálni kell a veszélyforrásokat. Illetve felmerült, hogy a Rómeó és Júlia díszleteivel kapcsolatban többen jelezték: kockázatosnak tartják, ám Vidnyánszky Attilához ez nem jutott el. „Most kiderült, a színészek között volt olyan, aki a főpróba hetében, tehát még két éve jelezte a műszaknak, hogy van egy rész, amit lehet, hogy alakítani kellene, de a vasfüggöny adottságai miatt ezt nem lehetett megtenni. Hozzám nem jutott el akkor ez az információ. Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen” – fogalmazott.

Hiánypótló hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nébih

Tudatos hűtőhasználattal érdemes küzdeni az élelmiszerpazarlás ellen.