Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Komoly csomag érkezik: Norvégia 22 darab M109-es önjáró ágyút adományozott Ukrajnának

Fotó: Fel nem robbant orosz rakéta a földbe fúródva egy mezőn a kelet-ukrajnai Szoledar település közelében 2022. június 7-én. MTI/AP/Bernat Armangue
not image

Koós Alexandra

2022. június 8. - 19:23

A védelmi miniszter szerint Norvégia adománya egy „jelentős hozzájárulás”, amelyre „Ukrajnának nagy szüksége van”, a jövőbeni adományok kapcsán azonban nem fognak több bejelentést tenni.

A norvég védelmi minisztérium jelentése szerint az ország 22 darab M109-es önjáró ágyút adományozott Ukrajnának, hogy ezzel nyújtsanak támogatást „az orosz támadásokkal szembeni ellenálláshoz”.

Björn Arild Gram védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában arról beszélt, miszerint az ukrajnai háborúban bekövetkezett fejlemények arra utalnak, hogy szükség van a nehéztüzérségi fegyverrendszerek eljuttatására.

Hozzátette, hogy a norvég hadsereg által adományozott önjáró tarackok nagy hatótávolságú fegyverek, amelyeket minden szükséges felszereléssel, pótalkatrészekkel és lőszerekkel együtt szállítottak el, a sereg jelenlegi készletét pedig a Dél-Koreából származó tüzérségi fegyverekre cserélték le.

A közleményből kiderült az is, hogy az ukrán katonákat már kiképezte a norvég hadsereg korábban, amelyre Németországban került sor, ennek köszönhetően pedig képessé váltak az eszközök hatékony és megfelelő használatára – jelentette a CNN.

Gram mindemellett „jelentős hozzájárulásnak” nevezte Norvégia adományát, amelyre „Ukrajnának nagy szüksége van”, a hivatalos bejelentéssel pedig biztonsági okokból kellett várniuk, azonban a jövőbeni adományok kapcsán nem fognak több bejelentést tenni.

Ezzel a lépéssel Norvégia az Egyesült Államok, Hollandia és Németország mellé csatlakozott, amelyek korábban szintén önjáró ágyúkat juttattak el Ukrajnának, hogy ezzel nyújtsanak támogatást az ország Oroszországgal szembeni harcához.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.